Pages

Oletko luotu raa-lapsen vanhemmaksi?

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Oletko lapseton? Vai onko sinun lapset tempaistu kultaisen käytöskirjan sivuilta? Kiinnostaisiko sinua tietää, miten pärjäisit refluksi-allergia-astma-lapsen kanssa?

Tee testi ja selvitä asia. Testi tehdään omalla vastuulla. Testin laatija ei ota vastuuta mahdollisisista rikkoutuneista (pari)suhteista, hermoista tai lautasista. Testin voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa.

1. Virittäydy testiin vaihtamalla herätyskellon zen-xylofoninpimputus kaamean kovaksi vauvan tuskaiseksi itkuksi.

2. Unohda vaatteiden valitseminen ja ota yksinkertaisesti ne, mitkä sattuvat ensimmäisenä käteen.

3. Älä syö aamupalaksi sitä, mitä sinun tekee mieli tai sitä, mitä puolisosi syö nenäsi edessä.

4. Kun sinulla on vessahätä, odota tunti. Odota toinen. Sitten saat mennä - mutta muista jättää ovi auki, olla mahdollisimman nopea ja huutaa koko pöntölläoloajan kodin sääntöjä kovaan ääneen.

5. Yritä kertoa toiselle ihmiselle jotakin tärkeää asiaa, mutta purskahda itkuun kesken lauseen ja ole kykenemätön kertomaan, miksi itket.

6. Syö lounas seisten seitsemässä osassa.

7. Peru sovittu aamun kaveritapaaminen. Sano syyksi väsymyksestä johtuva mahdottomuus rationaaliseen keskusteluun.

8. Sano päivän aikana 110 kertaa sama asia (esimerkiksi "älä syö leluja!") iltaa kohden hieman korottaen äänensävyä. Ensimmäisillä viidelläkymmenellä kerralla voit myös yrittää selittää miksi.

9. Lähde kävelylle. Koita kävellä juuri sopivan soraisella hiekkatiellä (varo liian isoja kiviä ja liian upottavaa hiekkaa). Voit myös kokeilla sellaista maantietä, jossa on pieniä röpelöitä tasaisin väliajoin, mutta isoja monttuja ei ollenkaan. Kierrä kaukaa roska-autot, moottoripyörät ja teinijumputuskaarat. Kun palaat kotiin, lähde uudelle kävelylle. Aloita jokin kotityö - esimerkiksi jauhelihan ruskistus - ja jätä se kesken ja lähde kävelylle.

10. Ripusta housunlahkeeseen kymmenen kilon taakka ja tee kotitöitä pari tuntia. Toiset pari tuntia voit tehdä kotitöitä kymmenen kilon reppu selässä/mahassa. Viimeiset kaksi kotityötuntia tee molempien riipusten kanssa.

11. Janon yllättäessä tartu lasiin, mutta älä juo. Toista näin ainakin viisi kertaa. 

12. Katkaise puhelu ystävän / virkailijan / puolisosi kanssa ainakin kuusi kertaa huutaen samalla eiiiii!

13. Kokkaa iltaruoka - ainakin kolmea erilaista. Varo, ettei ruuat kosketa toisiaan. Käytä ainakin seuraavia ainesosia: teff, carob, lucuma, amarantti, juuripersilja, munakoiso, riista, riisiproteiinijauhe, idut ja mulperit.

14. Suunnittele huomista retkipäivää. Kaiva esille rinkka tai pari sekä kymmenen eväsrasiaa vetävä kylmälaukku. Kirjoita pöydälle lappu: MUISTA LÄÄKKEET!!!

15. Mene nukkumaan. Juuri kun olet nukahtamassa, herää, nouse ja hytky seisaaltaan viisi minuuttia viiva tunti. Toista näin viisi viiva kolmekymmentä kertaa yön aikana.

Toista päivä uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan...

8 kommenttia :

  1. I feel you! Meille kuuluu muuten ihan tosi hyvää refluksirintamalla, uskaltaako näin sanoa!? Lääkkeiden kanssa tosin mutta ollaan melko oireettomia, siis sillä tavalla pahasti oireettomia. Ei mitään normi lapsiperhearkea eri dieettien ja pätkänukkumisten kanssa mutta hereillä ollessa kaikki on ihan tyytyväisiä ja se on jotain se! Ja pikkusiskolle ollaan saatu sopimaan läjä eri ruokia, 20 eri raaka-ainetta jo menee (ikää 1v 2kk).

    Pikakuulumisia siis pitkästä aikaa :) Hyvää kesän jatkoa teidän perheelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet elänyt vähän hiljaiseloa (tai rempan takia juuri päinvastoin :-D?), ja olettekin olleet mun mielessä usein <3 Joten ihan mahtavaa kuulla, että kuvailet tilannettanne sanoilla tosi hyvä :-)!! Toi on aika parasta, että valveilla ollessa kaikki tuntuu olevan hyvin! Ja että noin paljon menee ruokia pienellä, vauvauvau! Jossain vaiheessa, kun kerkiät ja jaksat, kuulisin mielelläni teidän ylläpitolääkeannoksista ja noista ruuista ja dieetistä lisää!
      Ihanaa kesää teillekin <3

      Poista
    2. No niin, nyt otan oikein asiakseni tulla kertomaan tarkempia kuulumisia :)

      Aloitetaan isosiskosta, hänellä on tasaisen hyvä kausi menossa. Lääkityksenä on Omeprazol 10mg kerran päivässä ja Gavisconia annetaan ennen nukkumaanmenoa noin 5ml. Muita lääkityksiä ei ole. Ruokavalio on maidoton (ollut jo vuosia, kokeiluja on tehty noin 6kk välein ja aina alkaa refluksi kolmen päivän jälkeen pahentua) ja ilman kotimaisia viljoja. Manteli on myös kiellettyjen listalla ja soijaa vältellään (pallo soijajäätelöä silloin tällöin ei haittaa mitään). Kaikkea muuta voi syödä maltilla. Hän on aika oireeton, sanoisin. Välillä on selkeästi refluksikiukkua, jos vaikka sitä soijaa on syöty enemmän, kuin sopivasti mutta kiukku ilmenee enimmäkseen vaan tavallisena kiukuttelua, ei mitään sen kummenpaa.

      Pikkusiskolla on myös mukavan tasainen vaihe menossa, joka tosin heilahtelee välillä huonomman puolelle mutta onneksi palautuu taas pian tasapainoon, kun tiedetään eliminoida aiheuttaja. Pikkusiskon lääkitys on Nexium 10mg päivässä, puoli pussia aamuin illoin (nyt on juuri tarkoitus vähentää 1/3 pussiin aamuin illoin) ja Gaviscon 3ml kahdesti päivässä ennen unia. Hänen omalla ruokalistalla on peruna, kukkakaali, porkkana, kesäkurpitsa, herne, avocado, luumu, omena, avomaankurkku ilman kuoria, tomaatti, salaatti, banaani, mustikka, sitruuna, mansikka, riisi, maissi, naudanliha, possunliha, lohi. Lisäksi ollaan maisteltu pihalta jokaista mahdollista marjaa, mitä meillä kasvaa ja muutamista maisteluista ei ole ainakaan oireita tullut. Juomana vesi ja rintamaito. Oireet ovat enimmäkseen poissa! Kun oireita tulee, ensimmäiset ovat hikkailu, nieleskely, pätkäunet (herää kesken unien itkien, vielä täysin väsyneenä, yleensä 45-75min kohdalla ((tämäkin on jo hurjan hyvä saavutus mun mielestä, verrattuna 15-30 min))) ja jatkuja kitinä ja syliin haluaminen. Ja yöunet tulevat levottomiksi myös, heräilee ehkä 5krt/yö, normaalisti herää 1-2 kertaa (myönnän, maidolle). Päikkärit vaunuissa kestävät muuten vaihtelevasti 1,5-2,5h, silloin tällöin täytyy käydä ottamassa välillä pystyyn tai jopa antamassa maitoa.

      Sitten mun imetysdietti. Kiellettyjen listalla on lehmänmaito (ja muut sen kaltaiset), kotimaiset viljat, manteli, soija kuten isosiskolla...onkohan vielä muuta (no kanaa ei olla kukaan syöty kuukausiin,sitä voisi pian kokeilla). En nyt muista, että muita rajoitteita olisi. Toki rajoitteena on myös mun oma refluksi, eli voin itse syödä vain mietoja ruokia eikä mitään kovin rasvaista ja esim sipuleita tai paprikoita meillä ei käytetä lainkaan, ne varmasti aiheuttaisivat oireita ainakin mulle. Ihana juttu on se, että olen pystynyt käyttämään pienissä määrin vuohenmaitoa!!!! Ja sitä olisi tarkoitus kokeilla myös tytöille jossain vaiheessa. Sehän on koostumukseltaan lähempänä äidinmaitoa, kuin lehmänmaito. Tavoitteena olisi saada se ruuanvalmistukseen käyttöön, ei niinkään juotavaksi. Ja kookoksen olen saanut takaisin <3 Ei enää kahvia riisimaidolla kanssa! Pikkusisko reagoi tosi herkästi mun syömisiin, esim yksi päivä tein epäonnistuneen piirakan hapankirsikoista ja se oli tietysti syötävä pois, jotta voi kokeilla uudestaan :D Eli runsaassa määrin hapankirsikka pahensi tilannetta noihin oireisiin, mitä edellä kuvailin. Annettiin pari päivää reilummin Gavisconia ja tietysti söin hillitymmin sitä kirsikkaa, niin tilanne normalisoitui. Omakin refluksi paheni siinä samalla, joten aika helppo oli päätellä, mistä oli kyse (itsehän vedän 40mg Omeprazolia päivässä ja Gavisconia myös illalla).

      Muistinkohan nyt kertoa kaiken!? Ai niin, viljoina meillä syödään pääasiassa riisiä ja maissia. Tattaria ja hirssiä ollaan isosiskon kanssa syöty jonkun kaupan näkkärin seassa mutta muuten ei olla niitä testailtu. Ja esim. kvinoa, joka on aikaisemmin ollut ahkerassa käytössä, on nyt ollut kaaaaauan pois listalta, sitäkin voitaisiin pian kokeilla.

      Tällaisia juttuja :) Eli sujuu oikeasti aika tosi hyvin!

      Poista
    3. Jes, kiva, että tulit kertomaan kuulumiset ajan kanssa! Mulla heräsi paljon ajatuksia meidänkin tilanteeseen liittyen sun jutuista :-)

      Teidän tilannetta kun lukee, niin tulee semmoinen olo, että refluksipeikko on teidän talutushihnassa, ei toisin päin. Ihan huippua!

      Mielenkiintoista lukea teidän ruokavalioista. Varsinkin toi vuohenjuusto oli kiva juttu - mä olen itsekin miettinyt, että pitäisikö mun uskaltaa kokeilla sitä itseni kautta... Ja jes sulla tuo kookos! Mä käytän sitä niin paljon, että olisin ehkä vähän pulassa, jos sen joutuisin tiputtamaan pois.

      Kurjaa, että sulla on tuo sama vaiva :-( Onneksi siinä on juuri se hyvä puoli, että osaat jakaa tyttöjen kokemukset paremmin! Mä en aina pysty tajuamaan, millaista vaivaa pojilla on, kun niin harvoin närästyksestä kärsin...

      Oletteko te kokeilleet amaranttia tai teffiä?

      Poista
    4. Kiva kuulla, että heräsi ajatuksia omaankin tilanteeseen. Ja tuo vuohenmaito, suosittelen kyllä kokeilemaan sitä ensimmäisenä. Se sopii meille hyvin mun käyttämänä, kun taas puhvelinmaito ja lampaanmaito eivät sopineet samalla tavalla, lehmänmaitoa en ole uskaltanut kokeilla. Vuohenmaito on muutenkin maailmanlaajuisesti käytetympi kuin lehmänmaito, tiedä sitten mistä syystä.

      Amaranttia tai teffiä ei olla kokeiltu. Mehän oltiin nyt monta kuukautta ilman uunia rempan takia, joten kaikki testailua on ollut hyvin vähissä sen vuoksi. Mutta juuri tänään tein sämpylöitä, joissa oli tattaria! Kaikki söivät (pikkusiskon ensimmäinen pehmeä leipä) , hyvin maistui eikä mitään oireita ainakaan vielä näkyvissä, tuskin tuleekaan. Teff on kyllä kiinnostanut ja speltti myös mutta en ole vielä testaillut, enkä tuosta speltistä oikein tiedä uskaltaisko. Amatantti on varsin vieras, pitänee perehtyä siihenkin.

      Ja hei kananmunaa kokeiltiin pikkusiskolle, vaikutti sopivan hyvin! JIPPII!

      Hyvää viikonloppua teille <3

      Poista
    5. Tuota faktaa en vuohenmaidosta tiennytkään... Mielenkiintoista, mutta toisaalta niin järkeenkäypää, kun miettii noiden maitojen eroja ominaisuuksiensa (allergisoivuuden) kannalta!

      Täältä iiiiisot peukut tattarille ja kananmunalle!!

      Kivaa alkavaa viikkoa teidän perheelle <3

      Poista
  2. Lisään vielä muutaman:
    Pese pyykit kolmeen kertaan, kun et väsymykseltäsi ole muistanut laittaa niitä kuivumaan.

    Kanna öisin 14 kg (vastaa rinkkaa + lasta) painoa selässäsi, koska se on ainoa paikka, jossa lapsi saa nukuttua. Tee välillä vaihto puolisosi kanssa, kun on pakko vaihtaa pukluvaatteet ja putsata rinkka.

    Avaa ovi postin kuljetusmiehelle ihan silmät ristissä, puolinukuksissa ja kiukkuisena, kun sinut ja lapsi on herätetty puoli kahdelta päivällä, kun viimeinkin yön jälkeen olet päässyt nukkumaan edes vartiksi. Ja älä suotta vedä paitaa alas, varsinkin, kun imetysliivi on auki... (punastelen vieläkin)

    Ala kuolaamaan kuin koira, kun vieraisilla oleva kaverisi syö pizzaa nenän edessäsi. Tuo valuva juusto, vehnäinen pohja... Oikea kuolavana valuu suupielestä, kun on pari vuotta ollut ilman maitoa ja vuoden ilman viljoja.

    Katso kuinka tarjoilija harmaantuu ihan oikeasti, kun tenttaat häntä ruoista ja palautat annoksen viivana keittiöön, kun maistat pihvin olevan paistettu voissa.

    Muistelen edelleen kauhulla mennyttä aikaa. Meillä menee yhä aika hyvin. Refluksi on alkanut vähäsen vaivata öisin, mutta katsotaan nyt miten menee. Yritän saada pahista kiinni päiväkirjan kanssa. Kesäterkkuja, voimia ja hermoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä lisäyksiä! Siitä vaan testiä tekevät jatkamaan tehtäviä Minnan kirjoittamilla... :-D

      Onneksi teillä menee nyt paremmin <3

      Poista

Theme by: Pish and Posh Designs