Pages

Onhan teidänkin suolistossa paljon hyviä tyyppejä?

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Meidän ravintolisien käytöstä kysellään suht usein, ja olemme tarjonneetkin pieniä maistiasia siellä täällä, lähinnä aikaisempien tekstien kommenttiosioissa. Nyt päätimme tehdä näistä asioista hieman kattavamman juttusarjan. Tässä ensimäisessä osassa käsittelemme suolistoa ja siihen liittyviä ravintolisiä. Seuraavissa osissa käymme läpi vitamiinit ja mineraalit sekä hivenaineet. Aloitetaan perusasioista, tietenkin.


Eviran mukaan ravintolisällä tarkoitetaan valmiiksi pakattuja elintarvikkeita, jotka ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun aineen, jolla on ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus, tiivistettyjä lähteitä. (1.)

Ravintolisäkenttä on melkoisen suuri ja siellä on paljon erilaisia valmisteita. Hintahaitarikin on valtava. Ennen valintapäätöstä kannattaa kiinnittää huomioita ainakin seuraaviin seikkoihin:

Laatu. Tämä on jokseenkin itsestään selvää. Laatu tässä kontekstissa tarkoittaa ensinnäkin ravintolisän valmistusta. Eri maissa on erilaisia säädöksiä ja laatuvaatimuksia. Yleisesti ottaen Euroopassa, etenkin Suomessa, kriteerit ovat paljon tiukempia kuin esimerkiksi USA:ssa. Toisaalta laatu tarkoittaa sitä, että ravintolisään ei ole lisätty (turhia) halpoja täyteaineita. Esimerkiksi samaa vitamiinia voi ostaa tablettina, kapselina tai nestemäisenä liuoksena. 

Muodot. Vitamiineilla ja mineraaleilla on monia muotoja. On synteettisia ja luonnollisia, aktiivisia ja vähemmän aktiivisia. Esimerkkinä vaikkapa B9-vitamiini: foolihappo vs. folaatti. Ensin mainittu ei ole kovin hyvin elimistön hyödynnettävissä, mutta jälkimmäinen, sen luonnollinen muoto, on.

Annos. Vaikka olisi kuinka laadukas tuote, mutta annoskoko on riittämätön tai toksinen, ei ravintolisällä saavuteta sille oletettua hyötyä. Annostus on hyvin yksilöllinen asia, jos haetaan terapeuttisia vaikutuksia. Yleisillä ravitsemussuosituksilla torjutaan vain puutostiloja, niillä ei välttämättä ole terveyden optimoimisen kanssa paljoakaan tekemistä. Yksinkertaisin tapa selvittää omat itselle tarpeelliset ravintolisät ja niille sopiva annostus ovat laajat verikokeet, siis vitamiini- ja hivenainemittaukset.

Muita tekijöitä, jotka kannattaa huomioida ovat ajoitus, yhteisvaikutukset ja imeytyminen. Näistä kuulette vinkkejä nyt ja seuraavissa osissa.

Suomen markkinoilla on muutamia hyviä ravintolisävalmistajia, jotka läpäisevät meidän perheen tiukat kriteerit ja yksi niistä on Biomed. Heidän strategiana on perustaa valmisteiden teho uskon sijaan moderniin tutkimukseen. He varmistavat tuotteiden vaikutusmekanismit tehokkaiksi yhdessä alan huippuosaajien kanssa. (2.)

Suoliston hyvinvointi. Imeytyminen liittyy olennaisesti suolistoon. Suoliston pitää olla kunnossa, siis toimia oikein, jotta sieltä voi jotakin myös imeytyäkin. Esittelemme seuraavaksi suoliston hyvinvointia tukevia tuotteita, joita me itse käytämme.


Jos suolisto ei toimi kunnolla tai epäillään imeytymishäiriötä, kannattaa ensin kokeille Biomedin Silicum Tonic:ia. Se on piihappogeeli, joka sisältää myös karamelloosia. Se tekee suoliston seinamälle suojaavan kalvon, joka rauhoittaa suolistoa ja antaa sille aikaa korjata itseään. Pii sitoo itseensä suolistosta haitallisia aineita ja siten puhdistaa putkistoja samalla. Me olemme antaneet Silicum Tonic:ia lapsille aina mahdollisen ripulin ensioireiden ilmentyessä tai jos olemme huomanneet allergioista kärsineen lapsen laittaneen suuhunsa jotakin hänelle epäsopivaa. Olemme käyttäneet tuotetta muutamia päiviä ensioireiden ilmentymisen jälkeen, siihen asti kunnes suoliston tilanne on jälleen rauhoittunut.

Probiootit eli maitohappobakteerit ovat suolistolle äärimmäisen tärkeä asia. Suoliston hyvä bakteeritasapaino vaikuttaa olennaisesti terveyteen monella tapaan. Tämän bakteerikannan voi nykyisin myös tuhota hyvin helposti, esimerkiksi jo yhdellä antibiottikuurilla (meidän perheessä tästä todellakin on kokemusta!). Ne bakteerit, mitä ruokit, myös lisääntyvät suolistossa. Siksi jokaisen on syytä ajoittain vahvistaa suoliston hyviä bakteereja. Hyvä taistelusuunnitelma voisi olla seuraavanlainen:


1., 2. ja 5. päivä aamulla ennen aamiaista yksi pussi Biomedin Replete Intensive
Päivät 7-14 Biomedin Acidiphilus Forte  1-2 kapselia päivässä
Sen jälkeen ylläpitoa Biomedin Acidophiluksella 1-2 kapselilla päivässä

Muista myös lisätä ruokavalioosi hapatettuja ruokia, kuten jukurtit, suolakurkut (ei mastekurkut), hapankaali, kefiiri, kombucha ynnä muut sellaiset. (Ekstravinkki blogistani kolmen vuoden takaa: voit käyttää maitohappobakteereita myös itse jukurtin tekoon: klik!)

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt maitohappobakteereja, huomaat ensimmäisinä päivinä kirjaimellisesti, miten suolistossa käydään reviirisotaa. Vatsa saattaa siis toimia hieman liiankin hyvin.

Jos suolisto ei voi hyvin, kuten esimerkiksi vuotavan suolen oireyhtymässä, jonka epäillään olevan merkittävä taustatekijä monessakin suolistovaivassa ja muissa sairauksissa, on todennäköistä, että myös monien ravinteiden imeytyminen on heikentynyt. (3.) Tässä yhteydessä täytyy mainita vitamiini B-12. Sen imeytyminen riippuu paljolti suoliston kunnosta. Jos tiedät kärsiväsi suoliston heikosta kunnosta, voisi olla aiheellista mittauttaa B-12 vitamiini taso verikokeella tai sitten ottaa varman päälle ilman verikoetta ja käyttää luonnollisessa muodossa olevaa Biomedin B-12 tippoja.

A-vitamiinilla on myös tärkeä rooli muun muassa limakalvojen kunnon ylläpitämisessä, siksi sen käyttöä ravintolisänä voi myös harkita tässä yhteydessä, jos ei syö luomumaksaa viikottain. Huomautus vegaaneille ja kasvisruokaa suosiville: muistattehan, että kasviperäinen a-vitamiini eli beetakaroteeni ei ole kovin hyvin elimistön hyödynnettävissä verrattuna eläinperäiseen retinoliin. Sama koskee B-12 vitamiinia, jonka aktiivinen muoto tulee eläinkunnan tuotteista!

Seuraavassa osassa syvennymme tarkemmin vitamiinien maailmaan.

Yhteistyössä Biomedin kanssa 

Postauksen on näpytellyt suurimmaksi osaksi mieheni - meidän perheen paras ravintolisäasiantuntija.

Lähteet:

1.Ravintolisän määritelmä: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/ravintolisat/
2. Biomedin filosofia: http://www.biomed.fi/
3. Vuotavan suolen oireyhtymä: https://draxe.com/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut/
 

2 kommenttia :

  1. Mä kokeilin hetken tuota geeliä, mutta en kai tarpeeksi. Kiitos tästä postauksesta, täytyypä tutustua tarkemmin näihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä oli hyötyä :-) Geelin vaikutus riippuu tietty siitä, että mihin vaivaan sitä on käyttänyt ja mikä on suoliston kunto. Meillä on toiminut!

      Poista

Theme by: Pish and Posh Designs