Ravintolisäpostauksen kolmas osa olisi nyt tässä! Tässä osassa käsittelemme muita ravintolisiä, joita käytämme
vitamiinien ohella. Tähän osioon sisältyvät kivennäis- ja hivenaineet,
omega-3, aminohapot ja rohdosvalmisteet. Edelliset juttusarjan osat löytyvät täältä:
Onhan teidänkin suolistossa paljon hyviä tyyppejä?
Onhan teidänkin suolistossa paljon hyviä tyyppejä?
On eräitä hivenaineita, joita on hyvin vaikea saada riittävästi ”tavanomaisesta” ruokavaliosta, ja siksi niiden käyttäminen ravintolisinä on varsin perusteltua. Sitten on ravintolisiä, joilla voi viedä suorituskykynsä seuraavalle tasolle, kunhan perusta on ensin kunnossa (ravinto, uni, stressinhallinta yms).
Me käytämme säännöllisesti ravintolisänä jodia, krilliöljyä (omega-3), magnesiumia ja sinkkiä. Vaihtelevasti ja kuuriluontoisesti käytössämme ovat muun muassa opti-msm, kreatiini, hydrolysoitu kollageeni, bcaa, lääkinnälliset sieniuutteet, männyn siitepöly, ruusujuuri ja viherjauheet.
Jodi. Jodi on tärkeä kilpirauhasen toiminnalle. Jos kilpirauhanen ei toimi optimaalisesti, ei kehossa toimi mikään muukaan. Jodin päivittäinen tarve saattaa olla paljon suurempi, kuin suositeltu päiväannos 150µg. Sopivan annoksen löytäminen vaatii hieman biohakkerointia. Toisilla jo 600µg annoksella saavutetaan hypotyreoosin oireita (kyllä luit oikein: siis kilpirauhasen vajaatoimintaa), toiset tarvitsevat yli 1000µg annoksen, jotta kroppa toimii optimaalisesti. Jodin ohella tulisi pitää huolta päivittäisestä seleenin saannista, koska seleeni on olennainen tekijä kilpirauhashormonin konversiossa aktiiviseen muotoon. Päivittäisen seleenitarpeesi tyydytät helposti parilla-kolmella parapähkinällä. Meillä lapset ottavat Biomedin joditippoja 150µg ja me aikuiset otamme 600µg ja 1000µg.
Magnesium. Magnesiumia saa harva meistä riittävästi ruokavaliostaan. Magnesium vaikuttaa yli 300 entsyymin toimintaan kehossa. Sillä on rentouttava vaikutus, siksi se on hyvä nauttia illalla hieman ennen nukkumaan menoa. Meillä lapset ottavat 150mg ja me itse otamme 400-600mg. Me käytämme vaihtelevasti magnesiumsitraattia, -glysinaattia ja -threonaattia.
Omega-3. Tämä on listalla siitä syystä, että vaikka sitä on periaatteessa helppo saada kalasta ja merenelävistä, on valitettavasti vain harvoin tarjolla riittävän laadukasta rasvaista kalaa. Otamme omega-3:set mieluiten krilliöljystä. Siinä omegat ovat sitoutuneena fosfolipideihin, joten ne ovat paljon stabiilimmassa ja bioaktiivisemmassa muodossa. Lapset ottavat sitä 200mg ja me aikuiset 400-1000mg.
Sinkki. Sinkki on magnesiumin ohella erittäin tärkeä kivennäisaine. Sillä on yli 200 entsyymin toimintaan vaikutus. Sinkin puutteella on yhteys muun muassa infektioalttiuteen, kasvuhäiriöihin ja useiden hormonien toimintaan. Sitä saa ravinnosta riittävästi, jos syö runsaasti eläinkunnan tuotteita, mutta kasvikunnan tuotteista sen imeytyminen on melko vähäistä. Sinkkitason mittaaminen verikokeella olisi D-vitamiinin ohella yksi tärkeä terveyden yleismarkkeri, mutta se on vain suuntaa antava kuva elimistön sinkkitasosta, sillä suurin osa sinkistä on solujen sisällä. Meillä lapset ottavat 15mg ja aikuiset 30mg Biomedin BioZink-sinkkisitraattia.
Opti-MSM ja kollageeni. MSM on rikkivalmiste. Rikkiä tarvitaan elimistössä sidekudosten muodostamiseen: iho, kynnet, nivelet, rustokudos ja hiukset. MSM:ssa on myös metyyli-ryhmä, joka on tärkeä aine pitämään homokysteiinitasot kurissa. Tämä on erityisen tärkeä runsaasti lihaa syöville, jos halutaan pitää sydän- ja verisuonisairaudet loitolla.
Hydrolysoitu kollageeni on käytännössä jauhomuotoista naudan ihoa ja sidekudoksia. Siitä saa tärkeitä aminohappoja, joita ei muista proteiinilähteistä saa. Kollageenilla ravintolisänä on vaikutus muun muassa ihon ja nivelten hyvinvointiin sekä suoliston seinämien kuntoon.
Muita ravintolisiä käytämme kuuriluontoisesti tai tarpeen mukaan. Ne voisi jakaa kolmeen ryhmään: siitepölyt ja viherjauheet eli luonnon omat ”monivitamiinit”, adaptogeenit ja suorituskykyä parantavat ravintolisät.
Viherjauheet ja siitepölyt. Viherjauheet ovat kätevä tapa lisätä monia ravinteita ruokavalioon, varsinkin, jos ei jostakin syystä tule syötyä (vihreitä) kasviksia riittävästi. Näistä chorella, spirulina ja vehnänoras ovat tykeimmät. Ne löytyvät kätevästi vaikka tästä Biomedin Green-kapselista. Jauheena niiden maku saattaa olla luotaantyöntävä sellaisenaan syötynä esimerkiksi smoothiessa.
Siitepölyt ovat painoonsa nähden erittäin ravintopitoisia. Teimme toissa vuonna männyn siitepölystä tinktuuraa, jota riittää vieläkin. Linkistä löydät tarvittavat tiedot kyseisestä ”monivitamiinista”. Linkki: Vieraskynä: Se aika vuodesta.
Adaptogeenit. Adaptogeeneillä tarkoitetaan valmistetta, joka auttaa kehoa sopetumaan stressiin tai haastavaan tilaan. Ne toimivat tarpeen mukaan molempiin suuntiin, joko kiihdyttämällä ja vaimentamalla tiettyjä reaktioita elimistössä. Adaptogeenejä ei tulisi käyttää jatkuvasti, koska muuten keho tottuu niihin ja niiden teho heikkenee. Olemme testailleet monia, mutta suosikeiksi ovat jääneet reishi-, pakuri-, ruusujuuri- ja maca-uutteet. Aloita käyttö hyvin pienillä määrillä, jos et ole aikaisemmin kokeillut!
Suorituskykyä parantavat. Nykyisen fitnessbuumin ansiosta tähän kategoriaan on tullut vuosien varrella todella paljon valmisteita. Ehkä eniten tutkittu ja toimivaksi todettu lisäravinne on vanha kunnon kreatiini. Sitä kannattaa käyttää päivittäin vaikka ei treenaisikaan intensiivisesti kuntosalilla, sillä kreatiinilla voi buustata kognitiivisia kykyjä energiatuotannon ohella.
Jos haluat parantaa fyysistä suorituskykyä, niin kreatiinin lisäksi kannattaa ottaa jokin aminohappovalmiste. BCAA tai EAA ovat hyviä vaihtoehtoja. Jos löydät ne peptidimuotoisina, niin vielä parempi. Näin saat lihaksille rakennuspalikat hyvin pilkotussa ja helposti hyödynnettävässä muodossa.
Lisäksi kannattaa harkita arginiinia ja/tai sitrulliinimalaattia. Ne laajentavat verisuonia ja siten saattavat lisätä ravinteiden kulkeutumista kohdesoluhin. Parantuneesta verenvirtauksesta en keksi kauheasti huonoa sanottavaa, joten arginiinia/sitrulliinimalaattia voisi suositella myös inaktiivisille ihmisille tai vaikkapa korkeasta verenpaineesta kärsiville.
Toivottavasti tästä juttusarjasta on ollut teille hyötyä ja olette päässeet tutustumaan uusiin juttuihin!
Toivottavasti tästä juttusarjasta on ollut teille hyötyä ja olette päässeet tutustumaan uusiin juttuihin!
Yhteistyössä Biomedin kanssa
Kiitos. Tämä postaus oli oikein mielenkiintoinen. Olen sinkin vaikutusta pähkinyt pitkään, käyttänyt itse, todennut ihan kelvolliseksi, arponut määrien kanssa ja nyt oli kiva lukea siitä lisää. Kasvuhäiriöiden ja sinkin puutteen yhteydestä en ole aiemmin lukenutkaan! Kiitos siis kun kerroit. Arginiinia alan tutkailemaan seuraavaksi!
VastaaPoistaMukavaa viikkoa :)
Tosi kiva kuulla, että tästä oli hyötyä :-)
PoistaAurinkoa viikkoosi!