Pages

Kymmenen lempparireseptiäni akselilla maidoton-viljaton-munaton-sokeriton

lauantai 2. toukokuuta 2015

Blogini ei ole varsinainen ruokablogi, mutta koska elämäntilanteet ovat ajaneet minut tutustumaan uusiin ruokamakuihin, olen niistä blogihistoriani aikana kirjoitellut silloin tällöin täälläkin. Meidän kohta viisivuotiseen allergiataipaleeseen sisältyy aika kaikenlaista dieettiä: rajattua, vain muutaman ruoka-aineen imetysdieettiä, lapsen hyvin rajattua ruokavaliota, hieman laajempaa imetysdieettiä, vain refluksia pahentavien ruoka-aineiden poisjättödieettiä, siitepölyjen kanssa ristiireagoivien ruokien poisjättödieettiä, eri yhdistelmillä maidoton-munaton-soijaton-pähkinätön-viljaton-gluteeniton-laktoositon-kaaliton-suklaaton-ynnämuuton-dieettiä. Meillä on siis melkoisesti kokemusta ruuanlaiton soveltamisesta.

Minulta kysellään usein reseptejä ja vinkkejä milloin minkäkinlaisiin erikoisruokavalioihin. Blogitekstejäni ja instagramiani selailemalla löytyy vinkkejä niin suolaisiin kuin makeisiin, ihan perusresepteihin. Mutta koska kokeilunhalu keittiössä on kasvanut vuosien myötä ja uusia ihania ruokalöytöjä tavattu, viimeisen puolentoista vuoden ajalta löytyy myös reseptejä, jotka menevät täysin esimerkiksi kategoriaan paleo tai raakaruoka, ihan vahingossa. Jos nyt yhtään oikein olen tajunnut, nykyään jonkinlaisena trendinä on maidoton-viljaton-sokeriton-ruokavalio? Tämmöisistä, varsinkin makeista, resepteistä minulta myös kysellään. Itse en kyseiseen dieettiin olisi varmaan koskaan päätynyt, ellei olisi ollut pakko (en ole muuten-vain-dieettien tai minkään muuten-vain-rajoitusten kannalla). 

Päätin koota tähän minun kymmenen lempparireseptiä, jotka ovat maidottomia, viljattomia, munattomia sekä sokerittomia. Sokerittomuudesta huolimatta reseptit tuskin ovat vhh-kamaa (ainakaan kaikki), sillä käytän paljon hedelmiä ja marjoja leivonnassa, ja juuri sen takia sokeri onkin minun näissä ohjeissa mielestäni turha lisä. Yleensä en jaksa väkertää mitään vähänkään monimutkaisempia leivontajuttuja, joten nämäkin kaikki ohjeet ovat kehitelty tyylillä sekaisin ja suuhun.

Itse en siis pysty seuraavia kaikkia ruokia tällä hetkellä syömään, sillä ohjeissa on myös ruokia (kaksi viimeistä linkkiä), joilla herkuttelin imetysdieetillä ennen kuin pähkinät vedettiin menustani pois. Kananmunaa olen saanut jo parin viikon ajan piilomunana syödä (jes!), mutta jätin nyt ohjeet, joissa on kananmunaa, pois, jotta myös allergisemmat tyypit voisivat hyötyä näistä resepteistä.

Banaanikeksit

Tässä perusbanaanikeksitaikinaan lisäsin punaherukoita.


Raitajuurikaskeksit


Älä anna ulkonäön hämätä näiden herkkujen maistamista.

Siemennäkkäri

Perusnäkkäritaikinaan voi lisäillä juuresraasteita, tässä on porkkanaraastetta.


Punajuurikonvehdit 
 
Kohvehtien valmistaminen on aika helppoa. Kookosjauhon tilalla käytän joskus kurpitsansiemenjauhoa; loistavasti toimii sekin!


Fudge

Jos tykkäät superfoodeista ja pähkinöistä (ja jos pystyt niitä syömään), ne sopivat murskattuina oikein mainiosti fudgen sekaan!


Pallerot


Pallerotaikinaa

Banaanijäätelö


Tässä vaiheessa tästä on varmaan jo kauhottu muutama palanen... Mutta hyvää on!

Banaani-päärynä-avocadokakku

Yleisesti ottaen leivontaan, kuten kyseiseen kakkuunkin, sopivat aina vähän tummuneet banaanit parhaiten.


Porkkanarieskat

Porkkana on ehdottomasti yksi minun lempparivihanneksista, ja tungenkin sitä vähän kaikkiin ruokiin.


Omena-papu-paistos (tästä ohjeesta voi hyvin jättää siinä mainitut kananmunat pois)



2 kommenttia :

  1. Hei, löysin juuri blogin ja tässä vihdoin reseptejä, jotka sopii meillekin! Meillä on mm.yliherkkyyksien ja vatsavaivojen takia aika rajoitettu ruokavalio. Näin alkuun on todella hankalaa keksiä aamu/väli/iltapaloja eikä jaksaisi koko ajan banaanimustikkasmoothie-linjalla mennä. Vältettävien listalla maitotuotteet, kananmuna, kaikki viljat myös kaura, riisi, peruna, maissi, koisokasvit (tomaatti, chili, paprika ym), palkokasvit (herneet, pavut, soija ym), sokeri/kaikki makeutusaineet (myös hunaja ja kuivatut hedelmät, hedelmiä max 1/pvä), punainen liha ja kypsentämättömät goitrogeenit kasvit (kaalit, päärynä ym). Fodmap-rajoituksiakin mietin jos ei vatsavaivat ala hellittää. Imetykseen kuluu paljon energiaa ja nälkä tulee nopeasti. Käytitkö muuten jotain ravintolisiä vitamiinien saannin turvaamiseksi? Olisin todella kiitollinen jos pystyisit linkittämään tähän muitakin sopivia kirjoittamiasi reseptipostauksia, linkkejä, blogeja, kirjoja, elintarvikkeita tms. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anonyymi, ja kiva, kun löysit tänne <3
      Teillä on todella tukalan kuuloinen tilanne :-(
      Imettäessäni käytin Solgarin monivitamiinia (ja käytän edelleen).
      Voit etsiä ruokajuttuja minun blogistani sivulla oikealla olevasta hakukentästä (hae tästä blogista-kohta) kirjoittamalla siihen vaikka ruokapäiväkirja. Sitten myös tuo holtiton sanalista tuossa oikealla, niin siitä kun klikkaat reseptit- kohtaa sekä imetysdieetti-kohtaa, löydät lisää tietoa.

      Minä olen melko itseoppinut näissä ruokajutuissa, mutta linkkaan tähän muutamia hyviä sivustoja, joissa luulisin, että teille löytyisi apua:
      http://ainomakela.com/category/ravinto/
      http://ainomakela.com/category/reseptit/
      http://chocochili.net/
      http://www.kaiketonta.fi/
      http://superlemon.fi/blogi
      http://www.wellberries.com/

      Kaunista talvenjatkoa teille ja voimia arkeen!

      Poista

Theme by: Pish and Posh Designs