Pages

Tietopläjäys istukasta + ohjeet sen syömiseen

keskiviikko 16. elokuuta 2017


Useammille äideille sana istukka saattaa tuoda vastenmielisiä muistoja mieleen. Se on se synnytyksen jälkeinen verinen molluska, joka pitää vielä pinnistää pihalle lapsen syntymän jälkeen. Istukka on erityislaatuinen sisäselin siinä mielessä, koska keho muodostaa sen vain raskautta varten. Tämän jälkeen keho hankkiutuu siitä eroon, koska se ei tarvitse sitä enää.

Istukalla on tärkeä rooli raskaudessa. Se säätelee vauvan ravinnonsaatia ja samalla poistaa tämän jätöksiä. Napanuora kiinnittyy istukkaan. Istukassa on ns. äidin osa ja lapsen osa. Näin äidin ja vauvan veret eivät sekoitu. Istukka tuottaa monia hormoneja. Istukka on noin puoli kiloa painava pussimainen elin, joka näyttää pinnallisten verisuoniensa kanssa litteältä puulta, 'tree of life'.

Istukan englanninkielinen nimi 'placenta' tulee latinasta ja se tarkoittaa kakkua. Monissa kulttuureissa istukalla on tärkeä merkitys. Eräissä kulttuureissa istukka haudataan synnytyksen jälkeen. Tällä uskotaan olevan lasta ja äitiä suojeleva vaikutus. Toiset hautaavat sen siksi, että se vahvistaa lapsen ja luonnon yhteyttä. Jotkut istuttavat puun istukan haudan päälle. Nykyisin istukasta tehdään jopa taidetta, kuten tauluja tai muita koriste-esineitä.

Sitten on se toinen tapa. Se, mitä kaikki nisäkkäät maan päällä tekevät. Äidit syövät istukkansa! Tälle on kaksi selitystä. Ensimmäinen on se, että verinen istukka houkuttelisi luonnossa saalistajia paikalle ja synnytyksen uuvuttama emo sekä vastasyntynyt olisivat melko helppo saalis. Toinen selitys istukan syömiselle on sen sisältämät ravinteet. Joidenkin arvioiden mukaan istukkaan on varastoituneena äidin eri hormoneja jopa parin kuukauden tarpeille.

Istukka sisältää prostaglandiinia, joka saattaa edesauttaa kohdun palautumista synnytyksestä. Istukka sisältää oksitosiinia, joka on ainoa hormoni, millä on stressihormoni kortisolia alentava vaikutus. Istukan syömisellä on todettu olevan mielialaa nostava, energiatasoja boostaava ja maidontuoloa lisäävä vaikutus.

Ja kaikille teille tiedeorientoituneille, rct-tutkimusten perään huutetijoille tiedoksi vaan, että nyt puhutaan melkoisen marginaalisesta porukasta, joka tämänlaista toimintaa harrastaa, siksipä tutkimuksia aiheesta ei yksinkertaisesti ole. Vain anekdootteja. Esimerkiksi jenkkilässä on monia palvelutuottajia, jotka tulevat joko itse noutamaan istukkasi synnäriltä tai sitten toimittavat sinulle kylmäboksin etukäteen, jonka lähetti noutaa. 48 tunnissa saat sitten istukkasi kuivattuna, jauhettuna ja kapseloituna kätevästi kotiovellesi. Tästä palvelusta joutuu tietenkin maksamaan melkoisesti. Se on helppoa tehdä itsekin alla olevien ohjeiden mukaan.

Siis teille, ketkä olette vielä mukana, kerron seuraavaksi niksinurkkauksessa, miten tuosta sitkeästä, verisestä pussukasta saa käteviä kapseleita, joita voi napsia ilman oksennusrefleksiä ja kannibalistin leimaa.

Vaihe 1
Sairaalalaukussa tulisi olla mukana 2 litran minigrip-pussi, kylmäkalleja sekä kylmälaukku.

Vaihe 2
Ilmoita kätilöllesi hyvissä ajoin, että haluat istukkasi mukaan. Sinun ei tarvitse perustella miksi näin haluat, onhan se sinun sisäelimesi!

Vaihe 3
Kun istukka on synnytetty ja tämän jälkeen tutkittu sekä todettu terveeksi, pakkaa se minigrippiin ja laita kylmään.

Vaihe 4
Vie istukka kotiin niin pian kuin mahdollista, pyyhi se kuivaksi talouspaperilla ja aseta se leivinpaperin päälle. Laita istukka kuivuriin tai uuniin 40 asteeseen kuivumaan noin 12 tunniksi tai kunnes istukka on rutikuiva.

Vaihe 5
Murskaa terävällä veitsellä istukka mahdollisimman pieniksi murusiksi ja laita murut tyhjiin kapseleihin.

Vaihe 6
Nauti päivittäin synnytyksen jälkeen 1-4 kapselia ruoan yhteydessä.


RJ

10 kommenttia :

 1. Olen itsekin miettinyt tätä mahdollisuutta, vauvan syntymään kun on pari kuukautta aikaa. Olen kuitenkin vielä kahden vaiheilla asiasta, kun toisaalta mietityttää, kun istukka kuitenkin ns. suodattaa, niin onko siihen sitten kertynyt myös ei niin hyvät asiat? Harmi, kun tosiaan asiasta ei oikein tutkimuksia ole. Talteen istukkani otan joka tapauksessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietittiin kanssa, mutta sitten kun ajattelee, että kuinka pienen ihmisen kuona-aineita se suodattaa, niin hyödyt ylittävät haitat varmasti reilusti.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olet täysin oikeutettu mielipiteeseesi.

   Jos et ole vegaani, niin syöt ilmeisesti vain luomutuotettua, kotimaista niittylihaa? Jos et syö, niin suosittelen käyttämään hetken selvittääkseen, että mistä syömäsi lihavalmiste on peräisin, mitä eläimelle on syötetty ja miten eläintä on kohdeltu. Voin kertoa oman selvitystyöni jälkeen, että se vasta sairasta hommaa onkin.

   Poista
 3. MINUN MIELESTÄNI AIVAN OKSETTAVA AJATUS. EN SYÖ LIHAA ITSE. POHDINPAHAN VAIN MIHIN MAAILMA ON MENNYT.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että maailma on mennyt monessa asiassa huonompaan. Tämä asia, mistä kirjoitin ei tosin ole mikään uusi juttu vaan päinvastoin. Se mikä on mun mielestä tavallaan surullista on se, että jos äiti ei halua ottaa istukkaansa mukaan, menee se kylmästi vain sairaalan roskikseen. Lähes kaikki (ellei jopa kaikki) nisäkkäät luonnossa, jotka ovat kasvissyöjiä syövät kuitenkin oman istukkansa.

   Poista
 4. enpä ole moisesta kuullut, mutta lienee jokaisen oma asia, mitä istukallaan tekee. Sen sijaan minulta kysyttiin aikoinaan, saako istukan ottaa tutkimuskäyttöön. Annoin luvan. Ymmärrän luonnon eläinten syövän istukkansa juuri kertomistasi syistä, mutta koska me lajina ja synnyttäjinä kuitenkin eroamme jonkin verran eläimistä, en tiedä onko istukan syöminen tervellistä, etenkään jos sitä ei syödä heti tuoreeltaan niin kuin eläimet tekevät. Kiintoisa ajatus kuitenkin ja toden totta; istukan liha ei voine olla tehotuotetun nauta- tai sikaparan lihaa kummempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkkaan tähän yhden sivuston ja yhden toisen blogikirjoituksen, jos joku kaipaa lisätietoa ja vertaistukea:

   http://www.pauloissa.com/2015/11/soin-oman-istukkani-freak-out.html?m=1

   https://www.placentanetwork.com/

   Poista
 5. Istukka tuli lämpöisenä kättäriltä muutaman tunnin ikäisenä keittiööni. Valmistin ystäväni tyttöystävän istukasta pari tuotetta. Paistoin ja maustoin muutaman fileen ja loput kuivatin. Olihan se aika heavya aluksi tälläiselle verikammoiselle vegelle, vaan kyllä siitä yli pääsi ja tuotteet valmistui. Jos joku kysyy vielä kyllä voin valmistaa tulevaisuudessakin.

  VastaaPoista

Theme by: Pish and Posh Designs