Pages

Selkeää mutta sekavaa

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Allergologilla käynnistä on jo monta päivää. Minulla on kyllä ollut sormet muutaman kerran tässä näppiksillä blogin kirjoittamistarkoituksessa, mutta ajatukseni ovat olleet niin sekavat, yllättyneet, ärsyyntyneet, helpottuneet, jännittyneet ja kaikkea muutakin, että selkeitä lauseita paperille ei ole tippunut. Nyt yritän puristaa kahden informatiivisen lääkäritunnin Pikkusankari-jutut muistini lokeroista muillekin kuultavaksi.

Pikkusankarin nenä ja nielu ovat lääkärin kurkkauksien perusteella pahassa kunnossa : väritykset ovat räikeän allergisia ja limakalvot turvonneet. Tähän kun lisää kuvaukset toisaalta löysästä vetämättömästä pojasta ja toisaalta raivokkaasta käyttäytymisestä sekä ajankohdan, jolloin meillä on alkanut mennä todella huonosti, oli the Gurulla selkeä käsitys, mistä pääosin kiikastaa: astman hoito on huonossa jamassa ja siitepölyt kiusanevat melkoisen paljon poikaamme. Astman hoitoa korjataan siis lisäämällä Ventoline jokapäiväiseen lääkelistaan. Siitepölykaudet TÄYTYY tästä lähtien ottaa paremmin huomioon myös tässä perheessä. Oli (taas kerran) jännä huomata, miten ei oltu tajuttu seurata, onko Pikkusankarin oireiden suhteen paaaaaljon vaihtelevissa päivissä mitään eroa esimerkiksi sateisena, tuulisena ja aurinkoisena päivänä. Eikä oltu tajuttu paljon muutakaan... Kun the Guru luetteli tämän hetken pahimpia siitepölyjen kanssa risriinreagoivia ruoka-aineita, niin sieltähän tuli melkein Pikkusankarin jokapäiväinen ruokalista; löytyi bataattia, lanttua, banaania, persikkaa... No kiva kun tämäkin juttu muistettiin taas!

Kevät, ei aina niin kivaa aikaa.

Ensin siis annetaan Ventolle mahdollisuus ja katsotaan, poistaako se oireita. Jos mitään ei tapahdu, otetaan tujumpi käsittely esille ja nostetaan Seretide taas kerran 2+2-annokseen. Tilannetta seurataan, ja tarvittaessa kokeillaan myös täysin maidotonta ruokavaliota. Maito kun saattaa pahentaa astmaoireita.

Riippuen siitä, miten astma saadaan kuriin ja mitä oireita jää jäljelle, tehdään päätös refluksin ja ruokavalion suhteen. Voi olla, että Losecia aletaan vähentämään, jos kaikki oireet katoavat Ventolla/Serellä/maidottomalla. Voi olla, että Losecin annosta nostetaan, jos oireet jylläävät Ventosta/Seren nostosta/maidottomasta huolimatta. 

Suurempia linjoja tulevan vuoden sisällä voi olla, että ruokavalio vapautetaan kokonaan, ja katsotaan kauhulla ja jännityksellä, miten käy. Tämän puolesta puhuisivat seuraavat seikat: 1) Pikkusankari ei reagoi anafylaksialla, joten hengenhätää meille ei tulisi mistään ruuasta 2) meillä syödään todella monipuolisesti, joten mitään ruoka-ainetta ei tulisi "yliannostusta", jos Pikkusankari vain olisi yhteistyökykyinen ja moniruokahaluinen 3) nykyisessä Pikkusankarin ruokavaliossa taitaa olla ainakin joitakin pikkupahiksia, joten niiden suhde kaikkeen syötyyn ruokaan todennäköisesti vähenisi.
 
Onko meidän perheessä kohta kaksi tyyppiä, jotka voivat tuosta noin vain, sen suuremmin ajattelematta lampsia tarjoiltavien kimppuun?

Mutta voi myös olla, että edellä esitettyä ideaa ei todellakaan lähdetä toteuttamaan, ja pahislistaa vain entisestään kasvatetaan, kun saadaan pikkuhiljaa kiinni uusia vanhoja syyllisiä. Näin ollen ruokavalio suppesini, mutta olo toivottavasti paranisi. Tällöin ruokavaliohoito jatkuisi ennallaan: kokeiltaisiin yksi kerrallaan uutta ruokaa ja karsittaisiin ne, joista tulee pahat oireet (juuri sillä hetkellä).

Juuri tälle hetkelle saimme kuitenkin yhden järisyttävän ohjeen: myös huonoina päivinä saa kokeilla uutta ruokaa. Toisin sanoen Pikkusankarin luontaista kiinnostusta uusia makuja kohtaan ei saisi tyrmätä. Kun Pikkusankari on kysynyt, saako hän maistaa jotakin meidän lautasellamme olevaa, jossain vaiheessa kokeiluun tulevaa ruokaa, suustamme on kuulunut liian usein: "No et todellakaan saa tänään, koska sinulla on niin huono päivä. Katsotaan sitten parempana päivänä." The Guru kannusti kuitenkin kokeiluihin myös huonoina päivinä, perusteluinaan se, että tuskin huono päivä kovinkaan paljon huonommaksi muuttuu kokeilun myötä ja se, että jos neljän vuoden ikää lähestyvän Pikkusankarin kiinnostus estetään monesti, kohta hänellä ei enää ole sitä ja sitten saatamme olla pulassa syömisen ja ruokavalion laajentamisen suhteen. Eli nyt vaan pikkupikkumurunen Pikkusankarille käteen (ja jos hän niin päättää, niin suuhunkin) kokeiltavaa ruokaa - juuri silloin, kun hän haluaa! Pelottava, pelottava ajatus.

Pelkkä astma ei kuitenkaan ole se, mikä Pikkusankaria vaivaa. Kertoohan hän itsekin, että sattuu kurkkuun/närästää/polttaa. Ja työntäähän hän oireissaan IHAN KAIKEN IHAN KOKO AJAN suuhunsa - juttu, jota en ole nähnyt/kuullut muiden tuon ikäisten lasten todellakaan enää tekevän. Kaikki muu refluksiin ja allergioihin liittyvä suuremman mittakaavan säätö riippuu kuitenkin siitä, mikä osoittautuu astman osuudeksi tässä koko oirerytäkässä.

Toisaalta siis selkeää, mutta toisaalta hyvinkin sekavaa.

9 kommenttia :

 1. Kiitos sinulle taas kirjoituksestasi, josta jälleen sai paljon vinkkejä ja vähän uutta näkökulmaa myös tähän omaan tilanteeseen. Tosiaan kevät on kiva, mutta näille pienille allergisille mukaan mahtuu muitakin tuntemuksia... Ja niin tiedän nuo kaikenmaailman tunteet, jotka itsellekin tulee lääkäri/ravitsemusterapeutti yms. käyntien jälkeen. Sitä käy niin kierroksilla ja toisaalta taas on ihan takki tyhjä.

  Tuo ruokakokeilujen vapauttaminen tuntuu itsestäkin niin pelottavalta. Tosin ei meilläkään anafylaksia-vaaraa, mutta ne suolisto-oireet, refluksin ja ihon paheneminen, tekevät kokeilut niin kovin ikäviksi. Mutta totta varmaankin se, että jollain tasolla ainakin kannattaisi kokeiluissa rohkaistua, jotta lapsen kiinnostus uusia ruokia kohtaa ei katoaisi. Meillä tuo poika ei edes ole kovin innokas muuta kuin niitä omia tuttuja turvallisia juttuja syömään/ maistamaan...

  Palaan vielä edelliseen kirjoitukseesi sen verran, että se nosti kyllä palan kurkkuun ja ihan tuskainen olo tuli teidän puolesta. Voi miten valtavan rankkaa aikaa teillä nyt taas on. Toivon niin kovasti, että teidän elämä alkaisi mennä parempaan suuntaan! Ja toivottavasti allergologilla käynnin jälkeen palaset alkaisivat nyt taas edes vähän kerrallaan loksahdella kohdilleen ja pojan olo ja koko perheen arki tulisi paremmaksi!

  -ketta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sympaattisesta kirjoituksestasi, Ketta <3

   Jep, tuo kokeilujen pohtiminen on niin vaikeaa. Aina on puolensa ja puolensa. Mutta siihen tähdätään, että kokonaisuudessaan Pikkusankarilla olisi mahdollisimman hyvä olo. Katsotaan, mihin se vie ja kuinka isoja riskejä otamme. Olisihan se nyt ihan mahtavan huisia, jos ruokavalio vapautuisi, eikä elämä tämän hullummaksi menisi. Noooo... kaikki sitten ajallaan. Nyt tosiaan keskitymme tämän kevään huonojen puolien käsittelyyn.

   Kyllä itsestäkin jo tuntuu, että voisiko pikkuhiljaa tulla se parempi kausi taas, ettei mitään tämän suurempia hermoromahduksia tapahdu täällä kotona näiden lapsukaisten kanssa :-(

   Halaukset sinne!

   Poista
 2. Tämä on niin hassua, meidän poikien oirehtimisen synkkaus. Jos se ei olisi niin kamalaa, niin naurattaisi. Olen ehkä kysynyt tämän ennenkin, mutta miten teillä todettiin astma? Meillä ei ole sitä koskaan edes mietitty, mutta juuri toi vetämättömyyden ja riehumisen hämmentävä vaihtelu kuulostaa niiiin tutulta. Voihan se toki johtua muustakin pahasta olosta. Enpä muuten tiennyt bataatin reagoivan ristiin. Poika sai tänään pitkästä aikaa bataattiruokaa ja posket lehahtivat. Huomenna on aika peruslastenlääkärille, kun menemme tarkistuttamaan korvat tulehduksenjölkeen. Täytyypä pyytää katsomaan kunnolla nenään ja nieluun. Aloitin eilen pojalle pitkästä aikaa Losecin, ja Zyrteciäkin annoin päivällä aamuisen Aeriuksen lisäksi, kun posket tosiaan menivät ihan punaisiksi. Meillä on seuraava aika T.T:lle elokuussa, joten täytyypä ehkä varata aika jollekin allergologille tässä piakkoin... Tämä sun blogi on ihan mahtava, painitaan samassa syvässä suossa. Jaksamisia teille, toivottavasti lääkemuutokset auttavat pian! T. Kaisa N.

  VastaaPoista
 3. Vielä... Sattuuko teillä liittymään palelu siihen vetämättömyyteen? T. Kaisa N.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, tekin huonossa jamassa siis, kurjaa :-(
   Meillä on astma todettu yksinkertaisesti Seren poisjätöllä ja takaisinotolla. Ei pärjätä ilman, ei todellakaan! Oskillometriaa ollaan kokeiltu kahdesti, mutta se ei ole meidän vilkkaan Pikkusankarin kanssa onnistunut ollenkaan.
   Mä en ole huomannut palelun ja vetämättömyyden yhteyttä. Taidanpa seurata vielä tarkemmin!
   Toivottavasti teilläkin alkaa tilanne selviämään pian <3

   Poista
 4. Hmmm. Onkohan Pikkusankari ja Neiti jotenkin jotain sukua toisilleen, jonkun mutkan kautta? Tai sitten ovat sukulaissieluja, kun kaikki menee samaan tahtiin. :) Siitepölyt ja ristiallergiat meilläkin täällä siitepölytehtaan vieressä olivat syypäänä neitokaisen kaikkea muuta kuin hehkeään oloon ja herttaiseen käytökseen. Maanantaina aika allergologille, jolloin tarkistetaan lääkitystä vielä lisää ja tehdään tulevaisuuden suunnitelmia. Pahaa pelkään, että mekään emme saa mukaan manuaalia, josta voisi tarkistaa seuraavan toimenpiteen. Jaan kanssasi tuon pelon ruoasta, ne huonot päivät kun ovat niiiiin huonoja.

  Isot halaukset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taitavat sitten olla ainakin allergia-sukulaisia :-D Voi kunpa noille pikkusukulaisille annettaisiin jo parempia päiviä <3 Jaksamista ja mahdollisimman helpottavaa lääkärinkäyntiä!

   Poista
 5. Hienoa, että teidän Pikkusankari saa vähän kokeilla jo jotain muuta kun tuttua ja turvallista ruokaa kun siitäkin huolimatta hänellä on ollut kaikki mahdolliset oireet. Lapsi tarvitse myönteisiä kokemuksia ja makuja ruokailuun se on todettu. Noista ristiallergioista voidaan sitten olla hyvin montaa mieltä. Siedätystä pitää olla vaikka siitä monet ärsyyntyy kovastikin. Ihan koko keskustelusta, anteeksi. Kaikkia ei voi sulkea pois ellei ole kyseessä hyvin voimakas allergia johon iho reagoi erittäin voimakkaasti koko keholla ja lapsi saa vaikka shokkitilan. Sanon tämän ihan kokemuksen myötä kun monet allergiat on koettu lasten kanssa ja helpottaa jo. Allergiatestejä kannattaa tehdä mutta niistä miettiä mikä niistä on vain hyvin vähäinen allergiaa aiheuttava. Esim. poikani on kalalle ja pähkinöille ja aika monelle muulle hieman allerginen ei saa iho-oireita tai muita oireita kun olemme niitä kokoajan antaneet..Testeissä nämä kuitenkin todettiin. Tämä on mielenkiintoista ja hyvin yksilöllisiä eroja varmasti on. Olen luottanut aina maalaisjärkeen allergialääkärin lisäksi. Tsemppiä teille mielenkiintoisia makuja kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän tilanne on tosiaan se, että Pikkusankarin ruokavaliossa on varmasti koko ajan joitakin oireita aiheuttavia ruokia, sillä oireettomia kausia ei ole monta hänen elämässään ollut. Tämän voi nähdä hyvänä tai huonona asiana. Ruokien antaminen on koko ajan tasapainoilua ja eri asioiden vaakakuppiin laittamista. Minun mielestäni esimerkiksi parempi olisi, jos saataisiin kaikki lääkkeet pois, mutta ruokavalio olisi kapeampi (tämä ei vaan näytä olevan mahdollista).

   Minä kannatan myös siedätystä, mutta niin, että siitä ei aiheudu lisätuskaa lapsille. Mielestäni nykyinen allergiaohjelma hehkuttaa siedättämistä aivan liikaa ja aivan liian musta-valkoisesti. Jos suurempi siedättäminen ei tuo lisää oireita Pikkusankarille, olemme todellakin messissä. Mutta jos se tuo oireita sen verran lisää, että arkemme vaikeutuu edes vähäsen - meidän perhe ei sitä kestä. Nyt mennään jo oikeastikin äärirajoilla.

   Ristiinreagoivista ruoka-aineista: ei olekaan tarkoitus, että niitä ei annettaisi ollenkaan - mutta jos voimme valita, annammeko seuraavina viikkoina enemmän bataattia vai munakoisia, niin tottakai valitsemme munakoison, joka ei toisi niin paljon silminnähtävää tuskaa pienelle. Ja mieluummin annan vähemmän oireita aiheuttavaa ruokaa kuin että antaisin "nyt siedätetään kunnolla" -mentaliteetilla oireita aiheuttavaa ruokaa ja samalla joutuisimme lisäämään lääkitystä.

   Tästä olisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa, mutta tässä muutama ajatus :-)

   Poista

Theme by: Pish and Posh Designs