Pages

No miksi niitä superfoodeja pitää sitten popsia?

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Superfoodit - nuo nykyään lähes kaikkia kiinnostavat elintarvikkeet. Ne, joita välillä parjataan ja välillä ylistetään. Miksi me käytämme superfoodeja päivittäin?

Ei ole oikein sanoa, että olemme päättömästi hurahtaneita superfoodeihin. Sillä sana päättömästi ei kuvaa hurahtamistamme. Se, miksi me käytämme superfoodeja, on tarkan harkinnan, monen vuoden asioiden tutkimisen ja ehkä vähän jopa (huonon) tuurin ansiota. Olemme olleet vakavasti kiinnostuneita terveydestä ja ruokavaliosta kymmenisen vuotta. Kuitenkin poikien allergiat (eli se huono tuuri) ajoivat meitä viimein ottamaan kunnolla selvää vaihtoehdoista maitotuotteille, gluteeniviljoille ja kananmunille. Siitä se sitten pikkuhiljaa lähti, superfoodienkin käyttäminen. Niin, eli miksi superfoodit? Eivätkö ne ole vain Kiinasta raahattuja ilmastopäästöjä täynnä olevia rahastusjekkuja?


Me yksinkertaisesti rakastamme niiden makuja. Tiedättekö, esim. kookosmanna, mulperit, kaakaomassa... eihän niitä voi vastustaa!

Me monipuolistamme niillä ruokavaliotamme. Niin, emme tietenkään söisi niitä vain maun takia, vaan saamme niistä keholle tärkeitä ravinteita tiivistetyssä muodossa. (Tavallisesta suomalaisesta ”kotiruuasta” on hyvin vaikea saada nykyään riittävästi vitamiineja ja hivenaineita.)

Imetysdieetit olivat huomattavasti helpompia toteuttaa, kun syöntivaihtoehtoja oli enemmän kuin ”perusimetysdieettiruokaa” syövillä. Gluteeniton, maidoton ja munaton ruokavalio täydentyy mahtavasti superfoodeilla!

Ne ovat vahvistaneet immuniteettiämme huomattavasti (yhtenä mahtavana esimerkkinä pakurikääpä). Kipeydet ovat vähintäänkin puolittuneet vuositasolla. Oikeasti.

Kahvin kofeiiniriippuvuudesta irrottautuani koin superfoodit tärkeänä piristäjänä arjessani. Esimerkiksi raakasuklaa piristää, mutta ei aiheuta kofeiinin kaltaisia vieroitusoireita tai vakavia addiktioita (ainakaan minulle). Sitä siis voi nauttia silloin, kun tarvitsee aivoihin ja kehoon lisää positiivisia kierroksia, mutta ei "kofeiiniaivosumua".

Tiettyjä hormonaalisia epätasapainoja voi korjata superfoodien avulla. Itselleni tärkein superfood on ollut kookosöljy, joka on tiettyjen ravintolisien lisäksi ollut tukemassa kilpirauhaseni normaalia toimintaa.

Tietyistä superfoodeista on hyötyä myös muissa arjen toimissa kuin syömisessä. Kookosöljyllä voi pestä meikit, käyttää kuorintavoiteen pohjana ja kosteusvoiteena ja vaikka kiillottaa kylppärin kaakelit (kyllä, itse siis teemme juuri näitä juttuja).


Superfoodeja ostaessa on syytä panostaa laatuun. Luonnonmukaisesti tuotettu (luomu) on hyvä lähtökohta, mutta jos haluaa varmistua, että tuotteessa on kaikki ravinteet tallella, niin on hyvä juttu, että tuote on myös raaka. Toinen asia mikä on hyvä huomioida, että kaikkia superfoodeja ei välttämättä kannata sellaisenaan popsisia suoraan pussista. Pähkinät ja siemenet (kuten esim. chia) on syytä liottaa ennen käyttöä. Chiasiemenet kannattaa lisäksi vielä murskata, jotta niiden ravinteiden imeyteyminen on ylipäänsä mahdollista!

Emme sano, että jokaisen pitäisi olla superfoodien käyttäjä. Mutta jos kiinnnostusta, halua ja mahdollisuutta löytyy omaan ruokavalioon panostamiseen, niin siinä tapauksessa suosittelemme! Olemme vuosien aikana vertailleet eri superfoodien ostopaikkoja, ja 95 prosenttisesti olemme kaikki superfoodimme ostaneet viimeisen viiden vuoden aikana Foodinilta.

Yhteistyössä Foodinin kanssa. Foodinin tuotteita saa verkkokaupasta (foodin.fi) sekä luontaistuotemyymälöistä (esim. Life).

11 kommenttia :

 1. Kiinnostava postaus. Me ei mitenkään erityisen paljoa superfoodeja käytetä... Mitä nyt kookosöljyä mutta sitäkin lähinnä kauneuden hoitoon. Mutta kiinnostusta on ollut jo vuosia ja noin muutenkin suhteellisen ravinteikkaasti syödään niin voisi nyt terästäytyä ja ottaa jotakin uutta testiin, vaikka sitten noita paljon puhuttuja chiasiemeniä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä suosittelen kyllä kokeilemaan supereita, ja siis chiat on tosi hyvä aloituskohde! Ja esim. tää on tosi herkku: http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/2016/03/supersankarivanukkaita-ja.html

   Poista
 2. Kookosöljyä miun on pitäny ajat sitte ostaa mutta en oo muistanu joten kiitos muistutuksesta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kookosta kantsiikin olla aina kaapissa, se on niin superia :-)

   Poista
 3. Täyttä asiaa. Minunkin pitäisi lisätä näitä superfoodeja ruokavaliooni.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista luettavaa. Pakko kuitenkin kysyä eikö suomalaiset marjat ja luomuhedelmät aja saman asian. Ajattelin kysyä kun olette perehtynyt näihin superfoodeihin niin osaatte varmaan vastata. Itse suosisin mieluusti kotimaisia valmisteita varsinkin marjojen ja vihannesten osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset (metsä)marjat ovat todellakin superfoodia. Suomalaiset luomuomenat ovat myös meillä käytössä eri muodoissa.

   Me siis käytämme niin paljon suomalaista ja vielä tarkemmin lähellä tuotettuja ruoka-aineita, kuin vain on mahdollista. Nykyisin on esim. todella hyvät ruokapiirit netissä/facebookissa, joiden kautta saa melkeinpä mitä vaan, mitä Suomessa tuotetaan.

   Maailmalla on muutamia erityisen ravinteikkaita tai terveysvaikutuksiltaan ylivertaisia ja uniikkeja tuotteita, joilla mielellään täydennämme ruokavaliotamme. Eli kysymykseesi, että ajaako suomalaiset marjat ja hedelmät saman asian, vastaus on että ei aja. Vaikka suomalaisessa ruoka-aineessa olisikin runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, voi siitä puuttua muita komponetteja, joita ulkomailta tuodussa ruoka-aineessa on. Esimerkkinä vaikka raakakaakao, joka sisältää yli 1200 erilaista ainesosaa, joilla on terveydelle edullisia vaikutuksia. Sille nyt ei vaan yksinkertaisesti löydy vertaistaan suomalaisesta tarjonnasta (puhumattakaan makuelämyksestä)!

   Täytyy tietenkin muistaa myös se, että superfoodeja yleensä käytetään aika pieniä määriä, tyyliin 1 tl - pari rkl / päivä yhtä laatua kohden, eli ne tosiaan ovat vain perusravinnon lisänä nostamassa ruokavalion ravinnetiheyttä.

   Mutta olen siis samaa mieltä kanssasi, että kannattaa suosia niin paljon kotimaisia (luomu)vihanneksia ja marjoja kuin mahdollista.

   Poista
  2. Jep, kysyjälle minultakin muutama pointti: siis kysehän tosiaan näissä superfoodeissa on se "ekstraulottuvuus" arjen syömisissä. Eli: toki on kivempi syödä eri makuisia ja koostumuksellisia marjoja, suomalaisten lisäksi. Allergioiden takia voi olla, että jotkut suomalaiset marjat/hedelmät eivät käy, jolloin on kiva saada täydennystä muista marjoista. Immuniteetti vahvistuu sitä paremmin, mitä erilaisimmista puhtaista lähteistä ravintoaineita saa kehoonsa. Kaakaota tai kookosöljyä ei vaan korvata millään suomalaisella marjalla/hedelmällä jne.

   Ja hei - esim. mulperi ja pakurikääpä voi kasvaa Suomessakin, joten aina ei tarvitse ajatella näitä superfoodeja ulkomaisiksi.

   Poista
 5. Moikka,
  vanhaan postaukseen kommentoin ja kyselen, että miten teillä syö lapset superfoodeja, annatteko kaikkia vai pitääkö jotain pienemmillä vältellä? Meillä on ruokavalio menossa uuteen uskoon ja toivoisin että koko perhe voisi syödä samoja... Terveisin RJ:n entinen työkaveri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :-)

   Meidän tietämyksellä sanoisimme, että esim. kookostuotteet, kuivatut marjat (goji, inka, mulperi...), erilaiset gluteenittomat jauhot sekä pähkinätuotteet ovat täysin turvallisia lapsillekin.

   Adaptogeenisiä tuotteita (sellaisia, jotka vaikuttavat hormonitoimintaan tasapainottavasti) ei ole tarve lapsille käyttää, sillä heidän hormonitoimintansa on vielä kehittymässä. Luultavasti niistä ei kuitenkaan mitään suurta haittaakaan olisi, mutta ehkä varmuuden vuoksi jättäisin antamatta. (Tosin esim. jossain Perussa macaa käytetään tyyliin perusleivontaankin, niin eiköhän lapset siellä niitä leivonnaisia syö...).

   Kaakaotuotteita ei kannata tiettykään tolkuttomasti lapsille lykätä, sillä niissä on piristävä vaikutus. Plus että se on aika vahva aine, joten voi olla, että pienen suolisto ei ole ihan niin vastaanottavainen sille kuin lempeämmille jutuille.

   Poista

Theme by: Pish and Posh Designs