Pages

Kaksisuuntainen refluksihäiriö

tiistai 7. elokuuta 2012

Reilu kuukausi sitten oli päivä, jolloin uskalsin antaa Pikkusankarin muuten vain- yökylään kumminsa luokse. Siitä viikko takaperin en olisi voinut kuvitellakaan luovuttavani kipuilevaa pientä kenenkään muun syliin. Reilu viikko sitten kiitin epäonnista rahatilannettamme, että emme saaneetkaan toteutettua mieheni kanssa juuri sille viikolle alustavasti mietittyä ensimmäistä Pikkusankarin jälkeistä kahdenkeskistä pientä romanttista ulkomaanmatkaa. Silloin olisi meinaan Mummo jäänyt ilman pientä yökyläilijää ja lentoliput ilman tarkastajaa.

Kaksisuuntainen refluksihäiriö saa vanhemmat näyttämään suunnittelukyvyttömiltä huithapeleilta, toisten ihmisten aikatauluja kunnioittamattomilta omaan napaan keskittyjiltä ja varmaan myös jonkin sortin libilaareilta. Mutta mitenpä sitä pystyy mitään lapsen kanssa suunnittelemaan, kun ei koskaan voi tietää, millainen oirepäivä juuri tietty päivä on; loppuuko kipuitku seitsemältä vai kahdeltatoista illalla; noustaanko meillä huuhkajien, aamukasteen vai naapurin kolmannen koiranpissatuksen aikaan; onko koko päivä paholaisen riivaamaa kiukkufanfaaria vai iloisten hymyjen vilauttelua; nukkuuko lapsi nolla vai kolme tuntia päikkäreitä; ja jaksaako äiti kyseisenä päivänä sanoa edes puolikasta sosiaalista sanaa kenellekään. Kaikki todelliset ystäväni toivottavasti jo osaavat olla ottamatta itseensä, jos treffien sopiminen on meillä aina alustavaa ja sitä, että ”minä soitan vielä aamulla, että mikä on meidän tilanne, niin katsotaanko sitten, voidaanko nähdä”. Tässä pihissä taloudessa ei ole myöskään mihinkään maksullisiin, tiettynä kellonaikana pidettäviin kerhoihin uskallettu osallistua, sillä koskaan ei voi tietää, millainen on Pikkusankarin päivärytmi ja vointi.

Hyvin usein mietin, että mitä järkeä on oikeastikaan vastailla kysymyksiin ”miten teillä menee?” tai ”miten Pikkusankari voi?”, jos haluaa, että kysyjä saa todenmukaisen vastauksen. En tiedä, pitäisikö kertoa viimeisimmästä kuukaudesta, viimeisimmästä viikosta vai viimeisimmästä vuorokaudesta. Minkä tahansa vaihtoehdon valitsenkin, ja mitä tahansa se kuuluminen sitten onkaan, sillä ei ole mitään ennustusarvoa suhteessa seuraavaan päivään, viikkoon tai kuukauteen. Vastaus ei siis oikeastaan kerro mitään siitä, mitä meille kuuluu. Pikkusankari voi löytää luvattoman, oireita aiheuttavan ruuanpalasen. Lääkkeen aloitus/pudotus/tuplaus voi vaikuttaa hänen vointiin dramaattisesti päivässäkin. Helle, flunssa tai stressaava tilanne voi pahentaa refluksioireita nopeastikin. Pikkusankari saattaa saada sen kohtalokkaan lusikallisen liikaa sallittua ruokaa, jolloin kyseisen ruuan saturaatiopiste tulee vastaan ja oireet räjähtävät. Uusi rotaatio saattaa olla täysin sopiva/sopimaton, ja vaikutus saattaa olla välitön tai pikkuhiljaa ilmenevä. Lääkkeiden aiheuttamat mahdolliset sivuoireet saattavat sekoittaa oireiden tunnistamista ja hankaloittaa elämää muullakin tavoin. Vähintään yksi tämmöinen muutos tapahtuu yleensä kerran viikossa johonkin suuntaan. Mutta sekään ei ole varmaa.

You never know.

4 kommenttia :

 1. Niin tutun kuuloista! Meillä sairastetaan tätä kaksisuuntaista ihan selvästi, hienoa kun nyt löytyi sille nimikin. ;) Tuntuu tyhmältä toistaa itseaan jokaiseen kyläkutsuun, reissuehdotukseen tai muuhun: "Oishan se kiva mut tarvii kattoo miten vauva jaksaa silloin.." Voimia! Täällä syötiin sunnuntaina 3 pikkuruista vadelmaa (joista puolet varmaan rinnuksilla..) ja vielä kärsitään oireista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kohtalontovereita! Tsemiä sinnekin jankutuksiin :D ja oireiden sietämiseen!

   Poista
 2. kaksisuuntainen refluksihäiriöhän se täälläkin vaivaa! Mahtava diagnoosi meille vanhemmille! :) Olen käynyt välillä blogissasi kurkistelemassa. Nyt jätän kommentin ekaa kertaa. Tsemppiä sinne ja voimia! Se tässä taudissa on ärsyttävää kun mistään ei tiedä mikä taas johtuu mistäkin ja yhtä lääkettä saa antaa jotta kestää toista lääkettä ja se nollautuminen ja palautuminen kestää kaikesta niin kauan. Me vasta aloitellaan kiinteitä. Saas nähdä minkälainen polku/suo siitä muodostuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kommentoit, niin tiedän, että jotkut tätä lukevatkin ;-)
   Voih, hirmuisesti voimia teidän tulevaan kiinteiden kokeiluun. Meillä kiinteät todella pahensivat tilanteen aivan järkyttäväksi! Toivottavasti te pääsette helpommalla. Ja tule ihmeessä kertomaan oloistanne tännekin, jos vain jaksat!

   Poista

Theme by: Pish and Posh Designs