Pages

Iso kysymysmerkki

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Nyt ehkä uskallan jo sanoa ääneen, että Pikkusankarin vointi ei yleisesti ottaen ole ainakaan mennyt huonompaan suuntaan parin viimeisen kuukauden aikana. Tällaista, näin pitkää vähäoireista periodia ei ole meillä ollut koskaan ennen. (Kuukauden mittainen ihana kausi taisi olla silloin, kun seitsenkuisena refluksitauti ja allergiat diagnosoitiin, tehoavat lääkkeet aloitettiin ja imetysdieetti kutistettiin neljään ruoka-aineeseen. Ennen, kun rotaatiot ja oireet taas alkoivat.) Nyt sitten saammekin vain ihmetellä, mikä syy on tämän kaiken mahtavuuden taustalla. Pari kuukautta sitten teimme monia muutoksia hoitoon, sillä tilanne oli järisyttävän huono.

Onko se pari kuukautta sitten aloitettu uusi astmalääke Seretide? Jo tätä ennen oli kyllä käytetty Ventolinea ehkä vuoden verran välillä saaden vastetta, välillä jääden ilman. Ennen Seretideä tehdystä Singulair- kokeilusta ei ollut apua.

Onko se tarkemmin syynätty ruokavalio? Pari kuukautta sitten otimme taas kerran hieman tiukemman tyylin ruokarotaatioihin, emmekä ole kohdanneet montaakaan kertaa itseämme siitä tilanteesta, että joutuisimme tosissaan miettimään, että ”mistä ruuasta nämä oireet voivat johtua?”. (Tämä oli ennen hyyyyvin yleistä.) Yksi hidas ruokakokeilu kerrallaan toimii meillä tällä hetkellä parhaiten – ja olemmekin saaneet oliiviöljyn (minimaalisen määrän, mutta kuitenkin!) melkein jokapäiväiseen käyttöön sekä kookosrasvan silloin tällöin- käyttöön näiden parin kuukauden aikana! Oireita aiheuttavat ruoka-aineet ovat olleet selkeitä, ja oireet ovat kaikonneet aina parin päivän sisällä altistuksen lopettamisesta (toisin kuin huonompina kausina oireet jatkuvat parikin viikkoa).

Onko se pari kuukautta sitten aloitettu Losecin tehokuuri, joka laittoi Pikkusankarin ruokatorven tulehduksen aisoihin vähentäen refluksioireilua selvästi?

Onko se jotain ihmeparantumista?

Niin kovasti kun haluaisinkin sanoa, että viimeinen vaihtoehto on oikea, niin ainoastaan siihen osaan valitettavan varmasti vastata, että ei ole. Ilman Losecin normaaliannosta normaaliin aikaan annettuna päivä ei ole oireeton. Ihmeparantuminen ei siis ole vakavasti otettava vaihtoehto nyt.

Seretiden puolesta puhuu se, että viimeisten kahden viikon aikana, kun kahdesta lääkeannoksesta on tiputettu yhteen annokseen, oireita on ollut hieman enemmän kuin aikaisemmin parin kuukauden sisällä. Oireet vaan ovat olleet vähän epäselvät; Pikkusankari on valittanut jo tämän koko ”oireettoman” kauden aikana pääkipua silloin tällöin, mutta nyt viimeisen viikon sisällä enenevissä määrin; lisäksi rinta-kurkkukipua hän on valittanut viimeisten päivien aikana niin paljon, että pitkään jatkunut Gaviscottomuus loppui. Käytösoireilu on myös viikon aikana vähän lisääntynyt. Ruokavalio viimeisen kahden kuukauden aikana on toki ollut hieman karsitumpi ja rotaatiot maltillisempia, mutta onhan se mahdollista, että rasvan lisääntynyt määrä on vienyt refluksiakin taas huonompaan suuntaan. Eräissä viime viikon juhlissa oli myös tapahtunut jotakin ruokapöydänalaista murujen keräämistä…

Observointi jatkuu.

4 kommenttia :

 1. No mutta hienoa, että Pikkusankari voi paremmin! Johtui se nyt mistä tahansa, vaikka syy olisi varmasti kiva kyllä tietää myös :D

  Millä rotaatioilla teillä nyt mennään? Ja millä aiemmin?

  Itse yritän aloitella jonkinlaista rotaatiota, kun ei mitkään tähän astisista kokeiluista ole olleet täysin oireettomia.. Saimme ensin ohjeeksi kokeilla yhtä ruokaa peräpäivinä niin kauan jos tulee oireita tai sitten jos ei, mutta siirtyä sitten rotaatioihin jos tuntuu ettei mikään sovi.. Nyt vähän alkaa siltä tuntumaan :/ ja paniikki iskemään.. Jotenkin edelleen kuvittelen, ettei poika voi olla vaan niin allerginen.. En tajua mistä se tunne tulee, kuitenkin meillä on viisi sopivaa ainetta ja kaikki uudet on tuoneet jotain.. Ei aina niin pahoja, mutta olen nyt kuitenkin yrittänyt saada jotain uutta ilman mitään oireita.. Äh, tää on niin vaikeeta.. Ja hidasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä arki maistuu meillä ihan eri tavalla nykyisin :-) Oli se sitten mistä tahansa johtuvaa.

   Meillä on ollut projektina nyt katsoa tuota (jossakin aiemmassakin postauksessa listaamaani) rajoitetussa määrin sopivat- kohtaa läpi ja testata, ovatko ne oikeasti sopivia vai eivätkö. Sen lisäksi tosiaan rasvaa ollaan yritetty saada lisää, sillä se on ollut aina se vaikein juttu Pikkusankarille. Ja sitten fiiliksen ja meidän muiden ruokailujen mukaan ollaan kokeiltu jotain pienen pientä määrää esim. uutta yrttimaustetta.

   Eli rankasti vain niin, että yksi pieni annos (yksi tippa öljyä, yksi pieni kukinto kukkakaalia jne.) yhden kerran. Sitten jos tulee aivan mahdottomat oireet heti, niin pistetään peli poikki saman tien. Jos tulee vain vähän oreita, annetaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä uudestaan sama annos ja katsotaan vielä. Pieniä annoksia suht pienillä oireilla annetaan ehkä kolme, neljä kertaa parin viikon sisällä. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, lopetetaan kokeilu. Jos tilanteeseen tulee lisää muuttujia tai jos se jää muuten epäselväksi, kokeillaan samaa kaavaa esim. kuukauden päästä uudelleen.
   Sitten kun Pikkusankari on TÄYSIN oireeton päiviä, niin sitten voidaan ehkä uskaltaa uutta ruokaa. Ei enää ikinä samaan syssyyn.

   Aiemmin mentiin nopeammin ja useammalla ruualla samaan aikaan, jolloin meillä vanhemmilla katosi kontrolli täysin oireiden vahtimisen suhteen - ei edetty yhtään mihinkään, kun aina tuli oireita eikä ikinä tiedetty, että mistä oireet johtuivat!

   Tsemiä rotaatiopuurtamiseen!

   Poista
 2. Joo kiitos selvennyksestä ja tsempeistä! Täällä lähdetään kokeilemaan jonkinlaista rotaatiota nyt kyllä juu :)

  VastaaPoista

Theme by: Pish and Posh Designs