Pages

Mitä tänään syötäisiin?

tiistai 29. tammikuuta 2013

Jospa vaikka jotakin näistä:

määrättömästi sopivat:
-kana/kalkkuna
-bataatti
-kesäkurpitsa
-lanttu
-munakoiso
-sienet
-kurkku
-salaatti
-päärynä (pakastimen kautta)
-laktoositon maito
-laktoositon raejuusto
-laktoositon rahka
-laktoositon kermaviili
-amarantti
-kinoa


pienissä määrin sopivat:
-possu (2-3 krt/vko)
-riista (2-3krt/vko)
-kaikki kalalajit (vuorotellen lajeja vaihdellen)
-tofu (50g/1krt/vko)
-linssit (kourallinen/vko)
-pavut (kourallinen/vko)
-kaikki muut marjat paitsi mansikka (päivittäin lajeja vaihdellen)
-mandariini (1/pv)
-vesimeloni (1/4/vko)
-banaani (1/pv)
-rusinat (kourallinen/pv)
-avocado (puolikas/pv)
-pinaatti (200g/vko)
-tattari (4krt/vko)
-riisi (1-2krt/vko)
-maissi (1-2krt/vko)
-laktoositon vaniljajäätelö (2-4dl/vko)
-laktoositon turkkilainen (1dl/pv)
-laktoositon kerma (2krt/vko ruuanlaitossa)
-laktoositon voi (minimaalinen määrä 1krt/vko)
-maustamattomat juustot (5 siivua/pv)
-sokeri, suola, tilli, basilika, pippuri, vanilja, psyllium


Mutta jospa ei sitten kuitenkaan. Ennen kuin Pikkusankarin ruokavaliosta ja hyvinvoinnista kiinnostuneet ihmiset kerkiävät lähteä vetämään lippua salkoon ruokalajien paljouden kunniaksi, on minun ikävä velvollisuuteni tarkentaa muutamaa asiaa.

Määrättömästi sopivat eivät ehkä kaikki ole määrättömästi sopivia. Pienessä määrin sopivista moni on varmaan aika pahis, moni ei sovi tuollaisella annoksella noinkaan montaa kertaa viikossa. Allergologille listaa kyhätessäni yritin pitää mielessä ajatuksen "kunnes toisin todistetaan", jotta lista ei liian pessimistiseltä näyttäisi.

Nykyään Pikkusankari on niin jämähtänyt kana-bataatti-soseensa tuttuuteen ja turvallisuuteen, että on silkkaa tappelua saada hänet maistamaan mitään uutta ei-makeaa, mikä ehkä määrättömästikin hänelle sopisi. Kesäkurpitsa, lanttu, munakoiso, sienet, kermaviili, kurkku ja salaatti roikkuvat määrättömien listalla, koska niiden maistelusta joskus aikoinaan ei tullut mitään oireita. Joidenkin kohdalla määrät taisivat olla minimaalisia. Mutta kuitenkin. Kunnes toisin todistetaan.

Pienessä määrin sopivista samaan aikaan ruokavaliossa ei voi olla kuin yksi viiva kolme ruokaa kerrallaan, muuten tullee katastrofi. Ja esimerkiksi riista ja pinaatti ovat Pikkusankarin en ehdottomasti laita suuhuni, vaan heitän suoraan lattialle- kategoriassa tällä(kin) hetkellä.

Sen lisäksi, että jotain varmasti unohtui jostakin kohdasta, lista elää joka päivä. Juuri eilen pudotimme tuoreen päärynän kokonaan pois menusta, sillä sitä oli syötetty muutamia (kauhu)päiviä, ehkä viikkojakin. Sitten tuli pidempi päärynätauko, ja eilen illalla tajusimme onnenkyynel silmässä, että Pikkusankari oli loikoillut sekä kahden tunnin päikkärit sohvalla (!) että viihtynyt pingviinikirjansa kanssa epäilyttävän monta kertaa päivässä omassa rauhassaan (arviolta tämmöinen päivä oli viimeksi noin kuukausi sitten). Illalla sitten tykitettiin koko lähipiiriä Pikkusankarin lallatuksilla, virneillä ja keimailuilla mummojen ja kummien whatsuppit täyteen ja julistettiin lapsen normaalia päivää (=vanhempien luksuspäivää) facebookissa monin huutomerkein statuksissa. Nukuttaminenkin oli kivaa puuhaa. Pikkusankarin suusta kuului monesti ihana: "hyvä olo". Yhden oikein hyvän päivän jälkeen olikin taas kiusaus antaa jotakin vähän kysymysmerkkiä Pikkusankarille, koska vaikutus näkyisi nyt niin selkeästi loistavan päivän jälkeen. Tämä aamu alkoi sitten kinoapuuroon isketyllä omenahillolla. Aamupäivällä kaupassa Pikkusankarin kädet takoivat tuskaisesti rintaa ja Prisman käytävät kaikuivat pipiaarioita. Että sai sitten pienessä määrin sopiva omenahillo laputtaa kaverinsa tuoreen omenan alakategoriaan tosipahis-listalle.

Tosipahikset ovatkin sitten to-del-la selkeitä tapauksia, joita en maksustakaan haluaisi Pikkusankarille antaa.

tosipahikset:
-mansikka
-omena
-pähkinä
-manteli
-normaalit maitotuotteet
-kukkakaali
-porkkana
-peruna
-vehnä
-kananmuna

Kaikki muu ruoka, mikä jää listojen ulkopuolelle, on joko monta kuukautta sitten testattu ja epäsopivaksi tai epävarmaksi todettu, mutta jota on tarkoitus uudelleenkokeilla kunhan tässä tilanne tasoittuu hieman pidemmäksi aikaa (you wish), tai sitten semmoisia, mitä ei ole koskaan kokeiltu edes pienissä määrin.

Yksinkertaistaen: Pikkusankari syö luonaaksi ja päivälliseksi kana-bataatti-sosetta. Aamu/välipaloiksi kinoapuuroa/amaranttipuuroa/rahkaa/raejuustoa hieman eri marjoilla/hedelmillä höystettynä. Ruokajuomana on maito.
Siis aivan kuten muutkin yhdeksänkuiset kaksi- ja puolivuotiaat.

6 kommenttia :

 1. Musta teidän lista kuulostaa tosi, tosi hyvältä, kaikista ympyriöistä ainakin joku ellei jopa moniakin ( anteeksi, jos sillä loukkaaan, se ei ole tarkoitus, listaa vaan väkisin vertaa oman lapsen listaan ja siten näin tunnen). Meillä kun on vain kolme ruoka-ainetta tälläkin hetkellä käytössä eli vain bataatti, poro ja puhdaskaura eikä muuta. :( ei yhtään sopivaa marjaa, ei yhtään sopivaa hedelmää ym. :( ja sitten kun toinen ei syö, ei ole tarjota mitään edes tilalle. Ihan kamalaa. Onneksi meillä nyt syödään tällä hetkellä hyvin samaa mössöä, kaipa tajuaa, että ei ole vaihtoehtoja.

  Mutta voin kuvitella kyllä sen, että kun on oireita koko ajan, tuosta luettelosta on tosi vaikea lähteä etsimään ja löytämään mikä se voisi olla se LIIAN pahis, joka pitäisi saada karsittua ehkä kokonaan pois tai vähentää. Todellakin vaatii vainukoiran vaistoa ja melkoista salapoliisityötä sekä pilkuntarkkaa päiväkirja-oirekirjanpitoa. Voimia kovasti siihen työhön, toivottavasti jotain selkeyttä tulee pikimmiten!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kai mä ruokavaliokehuista loukkaannu :D Mutta ymmärrän täysin, että rajoitetummalla ruokavaliolla olevat kokevat, että tuo menu on tosi hyvä! Ja onhan se, teoriassa. Juuri puhuttiin Tuomelan kanssa, että silloin, kun aloitettiin uudenlainen rotaatio "enemmän ruokalajeja tiheämmin" (vs. aikaisempi yksi kerrallaan hiiiiitaasti), ahnehdittiin sitten kuitenkin liikaa niitä ruokalajeja, ja nyt ne kaikki sitten roikkuu tuossa "pienessä määrin sopivissa", ja kaikki ne ovat isoa kysymysmerkkiä :( Mietittiin Tuomelan kanssa turvaruokavalio, jolle Pikkusankari saattaa joutua, jos oireet jatkuvat pahana. Se käsitti kanan, bataatin ja laktoosittomat vähärasvaiset maitotuotteet. KAIKKI muut ovat rotaatioruokia. Eli kolme varmaa :( Masentavaa, kun tuon tajusi.

   Ruokaympyräpuute meillä on isona tuo rasva. Sitä Pikkusankari ei saa käytännössä kuin yhden lohiaterian verran viikossa. Voita käytän ihan silloin tällöin himppasen ruuanlaitossa, jos uskallan. Avocadoa en ole uskaltanut antaa aikoihin. Että vähillä mennään rasvan kanssa :(

   Ja onhan se niin, että mitä enemmän ruokia mukana, sitä enemmän muuttujia, ja sitä enemmän salapoliisityötä. Mutta en valita yhtään, että Pikkusankarilla on (edes rotaatiossa) noin paljon ruokia :) Toivon, että te olisitte mahdollisimman pian samassa tilanteessa <3

   Poista
  2. Hei. Oliko teillä käytössä mitään korviketta ?.. tiedän kyllä että korvikkeet ovat ns. vauvoille tarkoitettuja mutta öljylisän niistä saisi.. meidän vajaa 2v- lapsella öljyt tulevat korvikkeesta koska täysin(?) sopivat ruoka-aineet saa laskea yhden käden sormista..
   Ja tottakai toivotan onnea odotukseen :) T.Kaisa

   Poista
  3. Korvikkeita ei olla koskaan mietitty sen enempää, sillä juurikin ne öljyt ovat olleet tositosipahiksia pitkään. Siis teelusikallisen kärki ruuanlaitossa on saanut aikaaan monen päivän oireet, ja myöskään mun maidon kautta (silloin kun imetin) Pikkusankari ei sietänyt mitään öljyjä. Siksi ehkä noi korvikkeet öljynsä takia ovat jääneet pois harkinnasta :( Joskus kokeiltiin riisimaitoja, joissa oli jotain öljyjä, ja olivat tooosi pahoja nekin :( Nyt ei olla uskallettu muutamaan kuukauteen öljyjä testailla, mutta luulenpa, että ovat vielä erittäin pahiksia.
   Mutta tuohan kuulostaa teidän tilanteena ideaalilta, jos lapsi ei reagoi korvikkeen kautta tulevaan öljyyn, jota muuten ei saa! Hienoa!

   Kiitos toivotuksista :)

   Poista
 2. Eksyin sattumalta blogiisi. Minulla on 2-vuotias mahaongelmainen lapsi jonka kanssa olen ihan helisemässä. Öisin herättää edelleen 2-10 kertaa, pystyyn nostaminen ja "tärisyttely" auttaa vähäksi aikaa että saa ilmat (?) pois mahasta. Muru nieleskelee jatkuvasti, ja valittaa että sattuu (on ollut aina kipuitkuinen). Tällä hetkellä ei taas lääkitystä, yritetään selvittää mikä aiheuttaa oireet mutta tämä on neulan etsimistä heinäsuovasta :/ Minulle erittäin raskasta: inhoan ruoanlaittoa, en ole nukkunut pariin vuoteen kunnolla > jatkuva masennus ja ketutus päällä ja muisti ei pelaa eli saatan ihan oikeasti unohtaa ettei esim murojen sekaan laitettua maitoa saanutkaan antaa (eli ollaan taas lähtöpisteessä), ja kaiken kruununa muru syö tai ei syö... Kitinän määrää ei ulkopuoliset usko todeksi. Muru aloittaa kohta päiväkodin ja sitten voikin sanoa heipat kaikille testauksille, tarhassa ei saa allergiaruokaa testauksen takia :( Itkettää jo valmiiksi. Mitään ruoka-ainetta ei ole vielä keksitty, joka varmasti aiheuttaa refluksia ja maha/suolioireita/kipuja, mutta se on varmaa että oireita on ollut niin kauan kuin muru on ollut olemassa ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus mikä tilanne teillä :'( Onko teillä hyvä lääkärisuhde? Se olisi varmaan nyt ensisijainen, jotta saisitte tukea jostain! Nämä allergiasuot ovat kyllä todella inhottavan upottavia, ja saattavat muuttua nopeastikin, että mikä sopii ja mikä ei sovi, suoliston kunnon mukaan. Minä toivon, että saatte apua ja selvyyttä mahdollisimman pian joltain asiantuntevalta lääkäriltä! En tiedä, kuinka paljon olet asioita selvitellyt, mutta yleisestihän kehotetaan ensin jättämään pois maito, soija, kananmuna, kotimaiset viljat ja yleisesti ottaen närästävät ruuat, jos epäillään allergioita, mutta ei osata lähteä liikkeelle mistään yksittäisestä. Lääkkeiksi olettekin varmaan jo kokeilleet Zantacia, Gavisconia, Siliceaa...? Perusjuttuja nämä, joista tuskin nyt enää on apua teille.
   Voimia hurjasti <3 !!!

   Poista

Theme by: Pish and Posh Designs