Pages

Pukki pliis

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Maailmanrauhan ja muiden loistavien missivastausten lisäksi toivon niin meille kuin universaalisti kaikille muillekin joululahjaksi seuraavia juttuja:

Toivon ihmisten välistä aitoa kohtaamista, toisen ihmisen ajatusten syvällistä kuuntelemista, ymmärtämistä, empatiaa, lohduttavia sanoja ja henkisen läheisyyden lämpöä. Sitä, että oltaisiin ystävä isolla Y:llä.

Toivon, että lapsi nähtäisiin täysin tasaveroisena ihmisenä; että lasta ei aliarvioitaisi. Että hänen mielipiteitään kuunneltaisiin, hänestä oltaisiin kiinnostuneita. Minun mielestäni tasaveroisuus toteutuu esimerkiksi paremmin niin, että lapsen viereen istutaan, otetaan kädestä kiinni, katsotaan syvälle silmiin ja kysytään kuulumisia kuin kaivamalla älypuhelin taskusta lapsen kouraan viihdytysmielessä ihan-missä-tilanteessa-vain tai laittamalla dvd jurruttaamaan, kun halutaan juoda kahvit rauhassa.

Toivon, että jokainen isovanhempi, kummi ja muu lapselle lahjaa antava tajuaisi, että (ainakin meidän perheessä) immateriaalinen lahja on vähintään tuhatkertaa arvostetumpi kuin materiaalinen lahja. Niin vähän ovat meidän lapset saaneet tärkeiltä ihmisiltä aikaansa tämänkin viimeisen vuoden aikana, että se on todella ollut yksi suurimmista alakulon aiheista meidän perheessämme. Vieläpä kun Pikkusankari on varustettu älyttömän hyvällä muistilla ikäisekseen, niin tekee pikkuisen pahaa minun sisimmässäni, kun hän kertoo oikein sujuvasti, kuka ei ole käynyt tosi pitkään aikaan moikkaamassa, kuka ei koskaan halua leikkiä hänen kanssaan, kuka ei tykkää hänestä enää ollenkaan tai kenellä on aina kiire, kun kohdataan. Meillä vielä kun tämä lähipiiri on todella suppea, niin jokaisen läheisen läsnäolo olisi äärimmäisen tärkeää lapselle. Jokainen lapsen kanssa aidosti vietetty tunti on arvokkainta, mitä voi antaa. Ihmisten elämäntilanteet kuitenkin vaihtelevat paljon, tiedän, eikä aina voikaan olettaa löytyvän aikaa eikä jaksamista tapaamiselle. Siksi mikään x määrä tapaamisia kuukaudessa ei ole paras mitta välittämiselle. Mutta kiinnostuksen osoitus itsessään on jo aika hyvä mitta. Se kun on tullut aika monta kertaa osoitettua todeksi, että sille, mikä on oikeasti tärkeää, löytyy jokaisella aikaa.

Toivon, että jokainen, joka apua kaipaa, uskaltaisi sitä pyytää, edes pienin varovaisin vihjein. Itse toivon itselleni myös tätä taitoa lisää, mutta erityisesti myös läheisimmillemme. Me autamme niin mielellämme, jos meiltä sitä pyydetään. Aina emme ehkä hoksaa tarjota apua, varsinkaan, jos emme edes tiedä avuntarpeeseen liittyvän asian olemassaoloa.

Toivon myös, että avuntarpeiden vihjeisiin tartuttaisiin herkemmin ja apua tarjottaisiin herkemmin. Minäkin olen monenmonta iltaa ja yötä itkenyt, kun pieneen avunpyyntööni on vastattu melko töykeästi, se on sivuutettu täysin tai avunannon päätöstä on viivytelty niin pitkään, että suunnitelmat ovat varmasti menneet jo mönkään viipymisen takia. Riippuu tietenkin suhteen tärkeydestä, mutta jokainen voi itsekseen mietiskellä, voisiko omia suunnitelmiaan edes hieman muuttaa, jotta pystyisi toista auttamaan. Olisiko katastrofi herätä tunti normaalia aiemmin? Voisiko ruokakaupassa käydä ihan vähän aiottua myöhemmin? Voisiko lenkkeily siirtyä aamusta iltaan tänä päivänä? Onko kodin siivoaminen juuri nyt tärkein juttu? Valinnat kertovat ihmisestä oikein paljon. Itse pyrin olemaan valmis edellisten esimerkkien kaltaiseen ja aika paljon enempäänkin avun antamisen suhteen, jos vain saan toiselle ihmiselle hyvän mielen pienillä valinnoillani ja teoillani!

Toivon epäitsekkyyttä. Inhoan tätä nykyistä sairauteen asti luisunutta individualistista maailmanmenoa.

Toivon vaihtoehtoja alituiselle kiire-puheelle. Minua puistattaa ajatuskin, että lapset puhuisivat kiireestä ja kokisivat sitä päivittäin.

Toivon ystävällistä suoraan sanomisen taitoa. Itse olen sitä harjoitellut tietoisesti vuosien aikana, ja voin sanoa nyt olevani melko hyvä siinä. On ikävää kuulla lepertelyillä kuorrutettuja ehkä-juttuja sen tuhannen kerran.

Pukki pliis tuo näitä joululahjoja kaikille siellä Muumien ja leikkihellojen seassa. Anna ne vaikka halausten ja muiskautusten kera. Toivottavasti nämä lahjat riittävät tulevan vuoden jokaiselle päivälle!

6 kommenttia :

 1. Mä taidan kyllä olla rakastunut sun ajatuksenjuoksuun! Mahtava kirjoitus!

  Meille noita samoja asioita! kiitos Pukki jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on olemassa ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla!
   Toivotaan fiksua Pukkia teillekin siis :-)

   Poista
 2. Oi niin samoja aatoksia täälläkin. Etenkin tuo läheisten auttaminen ja ajan antaminen lapsille ovat täälläkin akuutisti mielessä. Ei voi ymmärtää mitä liikkuu ihmisen päässä joka ei osoita eleelläkään että lapsenlapset olisivat minkään arvoisia. Meillä onneksi kolme neljästä isovanhemmasta osallistuu lasten elämään, mutta tämä yksi onkin sitten aika tapaus.. Koskaan ei ole lapsia hoitanut eikä ikinä ehdota kyläilyäkään, täysin on meidän varassa yhteydenpito sinne päin. Ja kun tavataan ei ole lapsille mitään syömistä, omat eväät pitää raahata mukaan. Kun pienelle ihan joku pillimehu osoittaa että häntä on ajateltu. Nyt juuri tuli käsky tulla hakemaan pois kassi, jossa jotain vanhoja leluja, joilla lapset ovat voineet leikkiä silloin harvoin kun tavataan. Ei kuulemma ole tilaa säilyttää, ja tämä henkilö asuu yksin 100 neliön asunnossa, jossa 4 h ja keittiö& varastot jne. Eli on tehnyt kyllä kipeää kun on tajunnut ettei mitään kiinnostusta ole. Miten tätä pettymystä pystyisi työstämään? No tiedän tosiaan millainen mummi itse aikanaan haluan olla ja millainen en...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja kuulla, että tekin joudutte miettimään, miksi läheiset eivät välitä. Meillä isovanhempisuhteet ovat oikeasti tosi huonolla tolalla... Yksi on välittävin ja ihanin ihminen, jonka tunnen. Hän todella rakastaa lapsenlapsiaan - ja näyttää sen, huolimatta kaikista oman elämän suurista suruista ja juuri läpikäydystä leikkauksestaan (vaikka leikkauksesta toipuessaan ei pariin kuukauteen pystynyt konkreettisesti auttamaan, niin kyllä teki sen selväksi, miten tärkeitä olemme, ja se on ensiarvoista!). Yksi on poisnukkunut. Yksi asuu tuhansien kilometrien päässä, ja puhelinyhteyttä ottaa pari kertaa vuodessa. Ehkä kerran vuodessa nähdään. Yksi asuu kymmenen kilometrin päässä, mutta hän ei ole ottanut yli vuoteen mitään yhteyttä, eikä nähnyt uutta tulokastamme. Häntä ei kiinnosta tippaakaan. Varsinkin tästä viimeisestä suhteesta voisin kirjoittaa sankokaupalla vuodatusta, mutta en viitsi. Tiedän siis, mitä tunnet ja koet. :-(
   Juurikin näiden huonojen isovanhemmuussuhteiden takia pidämme erityisen tärkeinä esimerkiksi kummisuhteita. Ja sen olemme jokaiselle kummillekin ääneen sanoneet / kumminpyyntökirjeessä kirjoittaneet.
   Tsemppiä vaikean asian käsittelyyn <3
   p.s. Minäkin tiedän tasan tarkkaan, millainen isovanhempi itse haluan olla. Siitä taisin kirjoittaa mm. täällä: http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/2013/03/lupaus-vuosikymmenien-paahan.html

   Poista
 3. Kiitos kirjoituksesta se oli koskettava. Olen miettinyt esiintuomia asioitasi myös välillä enemmän ja välillä vähemmän. Omien lapsien kummit ovat olleet omalla tavallaan läsnä ja välittäneet vaikka ei lapsiamme ole koskaan hoitaneetkaan. Isovanhemmat ovat kyllä auttaneet tarvittaessa harvakseltaan siitä KIITOS. Olen tullut siihen tulokseen, että monilla läheisillä on tänä päivänä niin haastava työ, että pienten lasten hoitoon ei vaan ole enää voimavaroja varsinkaan allergiaperheeseen/refluksiperheeseen. Sen ymmärrän kyllä. Tsemppiä teille arkeen ja Joulun odotuksia. Toivotaan että näette pian läheisiä. t. Satunnainen lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Samaa olen miettinyt: ihmiset antavat yhä enemmän itsestään työlle, joka tarjoaa haasteita yhä enemmän. Työ on (ainakin jollakin tasolla) jokaisen oma valinta. Itse en ymmärrä, miksi tehdään järkyttävän stressaavaa, kuormittavaa ja muuta elämää syövää työtä - ja vieläpä niin, että sitten siitä valitetaan. Mutta jokainen tavallaan tietenkin. Minä pidän omaa terveyttä, läheisiäni ja muutakin kuin työtä tärkeänä (tiedostaen, että tulotasoni kärsii tämän takia), enkä halua koko elämääni ja jaksamistani työlle uhrata. Kun lapsia toivottiin ja saatiin, niin lähipiiritilanteemme oli tosipaljon parempi kuin nyt, joten odotukset tietenkin olivat sellaiset, että nyt on pettynyt olo. Mutta tietenkin ajattelen niin, että nyt edes se yksi ihana lähi-ihminen (ja muutamat muut vähän harvemmin) ovatkin sitten avullaan ja kiinnostuksellaan niiiiin tärkeitä, että ei mitään rajaa <3 Luulen, että taustalla vähäisen avun suhteen on myös mainitsemasi asia, olemme allergia- ja refluksiperhe, ja ihmiset kokenevat lapsemme melko haastaviksi hoitaa. Tämäkin olisi hienoa kuulla suoraan ihmisten suusta, ettei tarvitsisi arvuutella...

   Ihana, että teillä on välittäviä ihmisiä ympärillä! Rauhallista joulua!

   Poista

Theme by: Pish and Posh Designs